Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

Iliret kane qene nder vezhguesit e pare te qiellit!

Prizren Post | 20:53 - 20.09.2014

Ne Kumanove ne fshatin Kokino(fshat shqiptar) eshte gjetur nje shkemb i thyer ne aq forma sa qe ka te gjitha karakteristikat e nje observatori te lashte qiellor. Kokino përbëhet nga dy pjesë. Ai përfshin levizjen shënuesve të veçantë, gureve te përdorur për të ndjekur lëvizjen e Diellit dhe Hënës në horizontin lindor.Observatori ka përdorur një metodë e vëzhgimit stacionare, duke shënuar pozita e Diellit në solsticin dimëror dhe veror, si dhe ekuinoksit. Rëndësia e Kokinit u konfirmua nga NASA. Eshtë e 4 në listën e observatorëve të vjetër nga NASA.
Observatori(vezhguesi) eshte rreth 4000 vjet e lashte, dhe rreth saj jane gjendur shume artifakte te popullates Ilire.


Arivisti Company