Prizren Post

EU novac iz IPA fondova namijenjen za BiH proslijedila Kosovu

ks

BiH je izgubila prvih 15 od ukupno 47 milijuna eura IPA pomoći EU za ovu godinu, a novac koji je prethodno bio određen za BiH otišao je Srbima na Kosovu i Metohiji, potvrdio je visoki dužnosnik Europske komisije iz Bruxellesa.
“S obzirom na zastoj u reformama i nepostojanje dogovora o odluci ‘Sejdić-Finci’ pokrenuta je procedura za preraspoređivanje 47 milijuna eura iz IPA paketa za BiH. Što više političari iz BiH budu razvlačili postizanje dogovora i rješavanje otvorenih pitanja sa EU, to će gubitak za BiH biti veći”, rekao je ovaj diplomatski izvor za sarajevski “Dnevni avaz”.

Odluku da se obustavi dio pomoći BiH iz IPA fondova za ovu godinu, komesar EU za proširenje Štefan Fule objavio je 16. listopada nakon nesupjele runde razgovora o odluci “Sejdić-Finci”.

Briselski izvor rekao je da Fule intenzivno lobira i da za BiH budu uskraćeni i drugi izvori financija dostupni putem međunarodnih financijskih ustanova, u prvom redu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

“Ovih dana Fule ima sastanke sa europskim članovima ovih institucija, te još nekih banaka, tijekom kojih će se razmatrati mogućnosti da i one slijede primjer EU i, ako ne bude dogovora, BiH izoliraju i ekonomski, ne samo politički”, tvrdi diplomatski izvor.

Iz Fuleovog kabineta prije dva dana priopćeno da će Europska komisija prerasporediti dodatna financijska sredstva u okvirima IPA kako bi podržala provođenje Prvog sporazuma o principima kojim se normalizuju odnosi Beograda i Prištine.

“Poseban IPA program pomoći će da budu zadovoljene potrebe Srba u općinama širom Kosova, gdje su oni u većini. Poseban akcent dat je u općinama koje su na sjeveru Kosova. Novac će se ciljano trošiti na projekte infrastrukture, ruralnog i regionalnog razvoja, zapošljavanje i zaštitu životne sredine”, navedeno je u priopćenju. haber.ba

Exit mobile version