Prizren Post

Kosovo: Puni rafovi južno od Ibra

PRIŠTINA – Dok Srpska lista najavljuje humanitarnu katastrofu zbog takse od 100 odsto na robu iz Srbije, u srpskim sredinama južno od Ibra nestašice za sada nema, a meštani dodaju i da ne planiraju da zbog toga napuste Kosovo nakon svih ovih godina. Situacija je nešto drugačija u manjim srpskim selima.

Srpski političari na Kosovu kažu da je mera Prištine uperena protiv opstanka srpskog naroda na Kosovu, dok kosovski zvaničnici navode da je mera uvedena Srbiji zbog njenog destruktivnog ponašanja prema Kosovu. Kako su iz Vlade Kosova objasnili, lična roba putnika u vrednosti do 175 eura, ukoliko nije namenjena za trgovinu, može bez problema da prođe bez ikakve carine.

U međuvremenu, poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova noć su proveli u zgradi Skupštine u Prištini zahtevajući sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, koji će u ponedeljak posetiti Kosovo povodom poslednjih mera Prištine. Kako su naveli iz Srpske liste, sastanak sa Hanom se traži kako bi ga upoznali sa “humanitarnom krizom koja preti srpskom narodu”, a zbog odluke Prištine kojom se “praktično blokira distribucija hrane, lekova, štampe i ostalih potrepština”.

Supermarketi u Gračanici, jednoj od šest opština sa većinskim srpskim stanovništvom južno od Ibra, trenutno su puni. Radnici kažu da nestašice za sada nema, kao i da nije bilo značajnijeg poskupljenja proizvoda, te slično dodaju i meštani Gračanice.

Siniša Kostić iz Gračanice ne veruje da će se desiti humanitarna katastrofa.

“Sve je normalno izuzev što je hleb poskupeo, mada se najavljuje da bi to moglo da se promeni u neko dogledno vreme. Ostaje da čekamo i vidimo i da se nadamo da će ova situacija brzo da se reši. Mi smo baš pre neko veče bili i u jednom hipermarketu u Prištini i kupili sve srpske proizvode. A Srpska lista u ovoj situaciji jedino radi ono što mora da radi, a to je da upozorava i opominje i institucije i međunarodnu zajednicu na ono što bi moglo da zadesi kosovske Srbe”, kaže Kostić.

Saša Ćosić, takođe iz Gračanice, kaže da osim srpskih, na Kosovu se plasira i roba iz regije, kao što su Makedonija i Hrvatska. S toga ne veruje da može da dođe do krize, osim kada su lekovi u pitanju.

“Nama su i dalje dostupni i mleko i mlečni proizvodi koji nisu proizvedeni u Srbiji, a dostupni su po istim cenama. Ne vidim nikakvu ekonomsku krizu, odnosno da će da se ošteti porodični budžet na osnovu tog povećanja od 100 posto. Jeste da je to negativno za srpske proizvođače koji imaju biznis partnere na Kosovu gde izvoze ogromne sume”, kazao je Ćosić, dodajući da je nemoguće da će doći do iseljavanja zbog ovih mera.

Alarmantno stanje nije ni u srpskim selima u opštinama gde živi većinsko albansko stanovništvo zbog toga što zaliha još ima.

Radnja u Babinom Mostu kod Obilića za sada ne trpi posledice takse od sto odsto, osim blage povišice pojedinih proizvoda kao što su mleko i sokovi. Meštani deluju i da su nedovoljno informisani da mogu da za svoje lične potrepštine trguju bilo gde, te strahuju da će im lična roba na putevima Kosova biti oduzeta od policije.

“Za sada ne oskudevamo. Još ima zalihe, mada na primer, Milka čokolade već su uzete njihove (od kosovskih snabdevača) i već je cena skočila, Coca-Cola, Fanta je sa 130 na 170 dinara. Mleka imamo iz zaliha. Mleko je sa 115 otišlo na 125”, navodi Mira iz lokalne prodavnice.

“Mene snaja sinoć zvala iz Srbije, sada nam je slava i pita nas jel’ imamo? Kažem imamo sve, ljudi – sigurno je, malo se diže tenzija, da nemamo hleb, normalno je, ali hvala Bogu za sad sve imamo. Jedino neki incident da se desi, život deteta, tada ne bih sedela ovde. Samo da ne bude napada, što se tiče ovoga, sve će to proći”, dodaje.

Ni ona a ni komšija Ljubo u razgovoru za Radio Slobodna Evropa navode da nisu informisani da mogu da prenesu robu preko granice do 175 eura.

“Imamo brašno, naše žito, mesićemo, imamo naš krompir. Ranije je bilo teže pa smo izdržali. Bio je rat pa nisam otišao. Bombardovali su nas pa smo izdržali. Sve je ovo ovde naše, kako da ostavimo da odemo negde? Gde ćemo?”, kaže Ljubo iz Babinog Mosta.

Selo Gojbulja je srpsko selo u pretežno albanskoj opštini Vučitrn. Deluje poprilično zaboravljeno, a to potvrđuju i meštani, koji kažu da ih nikad niko od političara nije posetio, osim što je to ranije činio srpski političar Oliver Ivanović, koji je ubijen pre više od 10 meseci u Severnoj Mitrovici. Kažu da su kao “čardak ni na nebu ni na zemlji”.

“Svi gledaju veća mesta, Babin Most, Prilužje. Gojbulju nikad niko nije posetio. Jedino Oliver. Samo je kriza na severu, na jugu ništa nije”, kaže ironično Zoran iz ovog sela.

U ovom malom selu postoji jedna prodavnica, čiji vlasnik Dragoslav u zadnjih nedelju dana nije išao u snabdevanje.

“Nestašica se oseća, jer je prazna prodavnica. Robu uzimam u Bošnjačkoj mahali, u Severnoj Mitrovici, kod Tafila. Nisam išao, jer zaustavljaju, privode, uzimaju robu. Narod odavde uglavnom trguje u Mitrovici”, kaže on.

Zvanična Priština neće ukinuti odluku o carini koja je 21. novembra uvedena na robu iz Srbije sve dok Beograd ne prizna Kosovo, izjavio je prošle nedelje premijer Kosova Ramuš Haradinaj. On je dodao da carina nije uperena protiv Srba na Kosovu, te je pozvao kosovske institucije da pomognu srpsko stanovništvo na severu i na jugu u snabdevanju. Odluku kosovskih vlasti kritikovale su i EU i SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa Srpskom listom prošle nedelje zatražio od njih da nastave sa protestima mirnim putem, a da će Srbija da radi sve što može da Evropi i svetu ukaže na štetnost odluke Vlade Kosova koja, kako je dodao, razara i regionalnu stabilnost i mir. Gradonačelnici četiri srpskih opština na severu Kosova podneli su ostavke na te pozicije zbog mera Prištine.

Exit mobile version