| 14:05 - 28.04.2014

Srbija možda u EU tek za 5-6 godina… i ako prizna Kosovo

Glavni kandidati za novog predsjednika Evropske komisije, Jean-Claude Juncker i Martin Schulz, ocjenili su da se ulazak novih zemalja u EU može očekivati tek pošto se kroz pet-šest godina sama Unija iznutra preustroji i prevaziđe kriza, tako da njene strukture i njena ekonomsko-socijalna situacija budu u stanju da prime neku novu članicu.

Srbija možda u EU tek za 5-6 godina… i ako prizna Kosovo
Srbija i Crna Gora mogu očekivati da, pod uslovom da uspješno okončaju pregovore o članstvu, budu prve nove članice EU poslije pet-šest godina, a to znači da za vrijeme petogodišnjeg mandata nove Evropske komisije, na čijem čelu mogu biti Juncker ili Schulz, to neće moći da se ostvari.

To su agenciji Beta rekli izvori bliski Junckeru, kandidatu za novog predsjednika Evropske komisije, istaknutog od strane Evropske narodne partije, koja okuplja stranke desno od centra u Evropskom parlamentu. Juncker je izjavio da stav da bar u idućih pet godina ne može biti proširivanja EU dijele krugovi u Savjetu ministara EU, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Kandidat grupe socijalista u EP za novog čelnika izvršnog tijela EU, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, predočio je da “Evropska unija ne može da se proširuje beskrajno na nove članice, jer prvo mora da se preobrazi i preustroji”.

Schulz je svojevremeno izjavio i da je to šire prihvaćeni, iako ne i zvanični stav u mnogim krugovima EU, da Srbija u nekom vidu mora priznati nezavisnost Kosova kad dođe na prag članstva u EU./info-ks/


Etiketa:
Arivisti Company