Prizren Post

Najkorumpiranija javna institucija na Kosovu je vlada

vlada

Priština – Na Kosovu su najkorumpiraniji službenici administracije, policajci i javni službenici, dok od institucija to je vlada, smatraju građani Kosova.

Na osnovu zaključaka istraživanja instituta Riinvest, 95,2 odsto ispitanika mišljenja je da su službenici administracije najpodložniji korupciji, ali i policajci sa 93,9 odsto. Prema rezultatima instituta Riinvest, svaki peti građanin Kosova stariji od 18 godina dao je mito, dok je procenat onih kojima je zatraženo podmićivanje još veći i sa takvom situacijom se susrela skoro trećina ukupnog stanovništva. Enisa Serhati, iz Riinvesta, kaže da više od polovine građana Kosova prihvata različite forme korupcijskog ponašanja. “Posebno interesantan podatak je da je 14,3 odsto ispitanika novcem podmitilo službeno lice, 18,8 poklonom, a 13,3 učinilo je uslugu za uslugu kosovskom zvaničniku”, izjavila je ona. Prema podacima ovog instituta najkorumpiranija javna institucija je vlada, zatim skupština, dok su na trećem mjestu sudovi.

Zamjenica državnog tužioca Sevdie Morina rekla je da je za šest mjeseci ove godine podneto 56 optužnica za korupciju. “Vjerujem da postoje kapaciteti, volja, spremnost i posvećenost javnih tužioca u borbi protiv korupcije, ali mi se suočavamo sa dodatnim izazovima, nemamo dovoljno službenika, a potreban je i veći budžet”, izjavila je Morina. Specijalni predstavnik za vladavinu prava kancelarija EU na Kosovu Cezar Mačalzuk rekao je da je na Kosovu potrebna promjena krivičnog zakonika za efikasniju borbu protiv korupcije. “Potrebno je da sudovi i tužioci budu efikasniji i strožiji prilikom suđenja. Agencija za borbu protiv korupcije treba da ima veća ovlašćenja, jer EULEX neće biti u stanju da otvori svaki slučaj pojedinačno”, ističe Mačalzuk.

Prema ocjeni Endrua Rasela, kordinatora UN za razvoj Kosova, svijest o prijavi korupcije je prisutna. “Mislim da postoji volja i svijest kod građana da prijave korupciju. Iako postoji mišljenje da je korupcija na Kosovu u porastu, ja nisam ubjeđen u to”, rekao je on. Podaci instituta Riinveest pokazuju i da se, što se regiona tiče, Kosovo po korupciji na Balkanu nalazi na četvrtom mjestu iza Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Rezultati istraživanja sprovedeni su na osnovu uzorka od 1000 ispitanika./RTK2/

Exit mobile version