Nizom manifestacija i kulturnih događaja u više sandžačkih mjesta obilježava se Dan Sandžaka


Nedjelja, 20 Novembra 2016

sandzak

Novi Pazar – Nizom manifestacija i kulturnih događaja u više sandžačkih mjesta, srbijanskog i crnogorskog dijela, obilježava se 20. novembar, Dan Sandžaka, javlja Anadolu Agency.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) će danas posjetiti Opštinu Pljevlja gdje će položiti cvijeće pred spomen ploču gimnazije, mjestu osnivanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS-a).

Na istom mjestu će prethodno predstavnici Bošnjačke stranke, parlamentarne i stranke bošnjačke zajednice u Crnoj Gori, položiti cvijeće na mjestu gdje je osnovan ZANOS, obilježavajući na taj način Dan Sandžaka i Pljevalja, nekadašnje Taslidže.

– Bošnjaci, Srbi i Crnogorci se ujedinili u svojoj antifašističkoj borbi –

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je čestitku svim građanima Sandžaka, podsjetivši da su se, prije tačno 73 godine, sandžački Bošnjaci, Srbi i Crnogorci se ujedinili u svojoj antifašističkoj borbi i uspostavili Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) i obnovili autonomiju Sandžaka.

“Dan Sandžaka je nacionalni praznik Bošnjaka i svih građana Sandžaka koji simbolizira jedan od najsvijetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkog naroda, ideju antifašizma, težnju za slobodom, ljudska prava i trajno evropsko opredjeljenje bošnjačkog naroda. Uz najiskrenije želje za mir, jedinstvo i toleranciju, još jednom vam čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka”, stoji u Ugljaninovoj čestitci.

Etiketa: