Retrospektiva: Gora i srpski izbori

izbori-sever

Nakon završetka rata 1999. godine, povlačenjem srpskih institucija sa teritorije Kosova, u Gori se paraleno organizuju instutucije države Srbije. Proglašenjem nezavisnoti Republike Kosova 2008. godine, pokušavajući da ostvari što veći uticaj na cijeloj teritoriji Kosova, pod pritiskom Srbija organizuje izbore u svim paralelnim opštinama.

Da napomenem, 2003. i 2007. godine parlamentarni izbori u Srbij, nisu održani u par opština na Kosovu: Dečane, Đakovica, Glogovac, Štimije, Suva Reka, Kačanik. Pored navedenih opština je i Gora. Postavljam javno pitanje: ZAŠTO?

Prvi put 2008. godine, paralelna opština Gora sa sjedištem u selu Vraništa organizuje parlamentarne izbore za Skupštinu Republike Srbije. Ukupan broj izašlih na tim izborima bio je 2196. Tada je najveći broj glasova dobila Srpska Radiklana Stranka (dr Vojislav Šešelj) – 682 glasa (31.85%), zatim koalicija ZES (Za Evropsku Srbiju) osvojila je 606 glasova (28.30%). Treća je bila koalicija Vojislava Koštunice i Velje Ilića DSS-NS koja je osvojila 565 glasova (26.39%).

gora-1

Na parlamentranim izborima 2012. godine izlaznost je opala, a broj izašlih na izborima bio je 519. Na ovim izborima najveći broj glasova dobila je koalicija SPS-PUPS-JS (Ivica Dačić) 184 glasova (34.59%), zatim Za bolji život (Boris Tadić) 166 glasova (31.20%), treća lista bila je Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić 78 glasova (14.66%).

gora-2

2014. godine slijede vanredni parlamentarni izbori gdje se, za razliku od 2012. godine izlaznost povećava. Broj izašlih na ovim izborima je 908. Ubjedljivu pobjedu ostvaruju Aleksandar Vučić i Srpska Napredna Stranka sa 651 glasom (70.38%). Druga stranka bila je kolacija SPS-PUPS-JS Ivica Dačić sa 121 glasom (13.08%), dok je treća po snazi DS (Demokratska stranka) sa 55 glasova (5.95%).

gora-3

Bez neke dublje analize na svim ovim izborima koje organizuje paralelna opština Gora za Skupštinu Srbije, uvijek pobjeđuju stranke mračnih 90-tih tj. crveno-crna koalicija, nasljednici Miliosevića i Šešelja. Prvi put su pobjedili radikali Vojislava Šešelja, drugi put Miloševićev SPS, a na posljednim parlamentarnim izborima ubjedljivu pobjedu odneli su konvertirani radikali, takozvani naprednjaci Aleksandra Vučića. Iz prošlosti, osvrt na sadašnjost… Vanredni parlamentarni izbori 2016. godine u Srbiji zakazani su za 24. april. Da li će biti organizovani i na teritoriji Republike Kosova još se „ne zna“. Ako se slučajno i organizuju, za koga će ovog puta glasati “Paralelci from Gora” i da li će poslušati poziv Orhana Ilijazija, alter ego Orhan Dragaš, koji na sajtu svoje stranke poziva sve Gorance.

Prenosim saopštenje u potpunosti: “Građanska inicijativa Goranaca, kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji, na izborima na svim nivoima nastupa sa listom “Aleksandar Vučić – Srbija pobjedjuje. Aleksandar Vučić je, za razliku od prethodnih Vlada, pokazao puno uvažavanje Goranaca kao specifične etničke zajednice u Srbiji, i više puta se lično založio za rješavanje problema sa kojima se Goranci u Srbiji suočavaju. Goranci kao državotvorna zajednica u Aleksandru Vučiću vide političara i državnika koji se, pored velikih važnih tema za državu, bavi i problemima malog čovjeka i male etničke zajednice kao što su Goranci”, izjavio je dr Orhan Dragaš, predsjednik Gradjanske inicijative Goranaca” Mada, ne sumnjam da već znaju za koga će glasti. Naravno, i ovog puta za Vučića i po neki glas za našeg komšiju Prizrenca Ivicu. Sve je isto od 90-tih godina do danas…

Rasmin Hamza

*Tekst je preuzet uz dopuštenje autora

Etiketa: