2021 do të jetë një vit më i qetë për gjysmëpërçuesit dhe çipat (përveç Intel-it)


E hënë, 28 Dhjetor 2020

Nëse ndonjëherë ekzistonte një industri tipike e qetë e teknologjisë që dukej se po nxinte tituj masivë këtë vit, ishin gjysmëpërçuesit. Nga blerjet e vendosjes rekord të M&A te financimi i jashtëzakonshëm i kapitalit sipërmarrës, rënia e lojtarëve kryesorë dhe luftime të mëdha tregtare ndërkombëtare, kompanitë gjysmëpërçuese e gjetën veten në mes të shpikësve, QV-ve, rregullatorëve, politikanëve dhe pra, të Apple.

2020 ishte një vit flamurtar, kryesisht pasi ishte kulmi i modeleve që ne kemi qenë duke parë në industri për vite deri tani. Është e rrezikshme të parashikosh që do të ketë “më pak lajme” në çdo industri të teknologjisë, por këto modele kanë punuar në shumë mënyra dhe duket shumë e mundshme që 2021 do të jetë një vit më i qetë për gjysmëpërçuesit sesa viti i kaluar.

Kjo nuk do të thotë që nuk ka asgjë për të blerë në treg, por lojtarët e mëdhenj si Nvidia dhe AMD kanë bërë bastet e tyre më të mëdha dhe nuk ka gjasa të bëjnë blerje më të mëdha ndërkohë.

Konsolidimi i çipave është në proces. Pyetja është nëse do të miratohet e gjitha.

Historia më e madhe e këtij viti në çipe ishte konsolidimi i shpejtë i industrisë vetëm në harkun kohor të disa muajve. Ky konsolidim u drejtua nga oferta e Nvidia për blerjen prej 40 miliardë dollarësh të Arm, firma e dizajnit të çipave që furnizon projektin për pothuajse të gjithë telefonat inteligjentë dhe gjithashtu po fillon të shkelë botën e desktopit me lëshimin e Apple të procesorit të saj M1.

Nvidia nuk ishte unike në hedhjen e parave të mëdha për t’u konsoliduar. AMD shpenzoi 35 miliardë dollarë për të blerë Xilinx, gjë që i bën çipat të riprogramueshëm të njohur si FPGA që janë gjithnjë e më të rëndësishme në pirget e teknologjisë si 5G, ku teknologjitë ndryshojnë më shpejt sesa mund të zëvendësohet silici. Intel shkëputi njësinë e saj të kujtesës në SK Hynix për 9 miliardë dollarë ndërsa luftonte për mbijetesë, dhe Analog Devices bleu Maxim për 21 miliardë dollarë në një përpjekje për të konsoliduar tregun e çipave të ngulitur në zona si sensorët dhe menaxhimi i energjisë. Përtej titujve kryesorë sigurisht, kishte shumë blerje më të vogla në të gjithë industrinë.

Industria e çipave nuk është unike në konsolidimin e saj të rëndë – shumë industri të tjera gjithashtu kanë marrë rrugën M&A duke pasur parasysh politikën relativisht të butë të antitrustit dhe kapitalin e bollshëm nga tregjet publike në dispozicion të tyre. Megjithatë, ka edhe forca unike që shtyjnë gjysmëfushën për të shkuar në këtë drejtim.

Së pari, kostoja e qëndrimit konkurrues në industrinë e çipave është rritur me shpejtësi. Për çipa më me performancë të lartë, fabrikat kushtojnë dhjetëra miliarda dollarë për t’u ndërtuar dhe kërkojnë vite kohë të plumbit. Kostot e R&D mbeten të larta, e cila është një arsye pse financimi i QV i industrisë ka qenë i kufizuar në të kaluarën. Thjesht është e vështirë ta bësh në patate të skuqura nëse je i vogël dhe nuk ke kapital për të djegur për të qëndruar konkurrues.

Etiketa: , , ,
Të fundit