Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

5 “Faktet” historike që s`janë të vërteta

Prizren Post | 01:44 - 28.03.2016

5 | Kolombo ishte i pari që zbuloi Amerikën

Përderisa ky besim i vjetër është shlyer në masë të madhe nga të dhënat historike, besohet si një fakt nga brezat e fëmijëve të shkollave dhe ende mbahet si e vërtetë nga disa të rritur edhe sot. Natyrisht, e vërteta është se Vikingët i kishin paraprirë Kolombos shekuj më parë (dhe mund të kenë ndërtuar edhe fshatra të vogla në “Botën e Re” qindra vite para se Kolombo të ket lindur). Edhe në qoftë se kjo nuk ishte kështu, megjithatë, nga një perspektivë krejtësisht teknike, është fakt se Kolombo nuk preku këmbën mbi atë që është sot Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ai e shpenzoi të gjithë kohën e tij në Indinë Lindore.

4 | Njerëzit në kohën e Kolombos e mendonin botën të rrafshët

flatearth

Lidhur ngushtë me besimin se Kolombo zbuloi Amerikën është besimi ndojherë më pak i përhapur sot se sa ishte një shekull e gjysmë më parë, se shumica e njerëzve në ditën e tij besonin se toka ishte e sheshtë dhe në qoftë se Kolombi lundroi shumë larg, ai do të binte në greminë. Në të vërtetë, nocioni se toka ishte e sheshtë është hedhur poshtë nga grekët e lashtë (të cilët ishin edhe në gjendje për të llogaritur perimetrin e saj me një saktësi të habitshme).

3 | Hitleri mori pushtetin me forcë në Gjermani

hitler

Shumë njerëz kanë keqkuptim se si nazistët në Gjermani erdhën në pushtet, por asgjë nuk mund të jetë më tej nga e vërteta. Fakti është se nazistët erdhën në pushtet përmes zgjedhjeve të lira dhe të ndershme dhe ata përdorën edhe procesin demokratik për të siguruar këtë pushtet.

2 | Japonia duhej ta sulmonte Amerikën që të mbijetonte ekonomikisht

pearlharbor

Besimi se Japonia ishte e detyruar në masë të madhe për të sulmuar Shtetet e Bashkuara për shkak të embargos paralizuese që Amerika kishte imponuar mbi të, në përgjigje ndaj agresionit të saj në Kinë është e diskutueshme. Japonia kishte dy opsione në dispozicion të saj se sa për ta sulmuar flotën në Pearl Harbor. Së pari, ajo mund të kishte negociuar për një fund katërvjeçar të luftës së saj të gjatë me Kinën, të cilën Japonia ishte e gatshme për ta bërë, ose ajo mund të kishte kapur thjesht pasuritë e naftës dhe minerale të Indinë Lindore Holandeze (tani në ditët moderne Indonesia) dhe gadishullit Malaj direkt pa përfshirë Amerikën aspak.

1 | Lindbergh ishte personi i parë për të Fluturuar Përtej Atlantikut

lindbergh

Ndërsa “Lindy” fitoi famë dhe pasuri për shëtitjen e tij të guximshme solo përtej Atlantikut në vitin 1927, ai ishte larg nga hera e parë për të kaluar oqeanin nga ajri. Në fakt, dy pilotë britanikë, Alcock dhe Brown e kishin bërë vite më parë në një bombardues RAF. Duke fluturuar nga St. John, Newfoundland në Galway, Irlandë në vetëm nën 16 orë në vitin 1919, fluturimi hapi rrugën për aviacionin komercial transatlantik dhe e bëri të mundur fluturimin e ardhshëm të Lindbergh-ut./Prizren Post/


Arivisti Company