A do të mbyllet Kosova për festat e fundvitit? – Flasin nga Qeveria


E martë, 15 Dhjetor 2020

Rritja e rasteve me COVID-19 në javët e fundit ka bërë që shumë prej vendeve evropiane të marrin vendim për mbyllje totale për festat e fundvitit. Por, a po planifikon edhe Kosova që të marrë një vendim të tillë?

Ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj thotë se masat që janë aktualisht në fuqi kanë parandaluar rritjen e rasteve dhe se kjo është dëshmuar edhe me lëvizjen që ka pasur nëpër komuna sa i përket kategorizimeve që bëhen në bazë të shtrirjes së infeksionit.

“Që nga e premtja kemi kategorizim të ri të komunave dhe fatmirësisht kemi lëvizje për të mirë ku 5 komuna nga zona e kuqe kanë kaluar në zonën e verdhë dhe 7 komuna janë nga zona e verdhë në zonën e gjelbër”, ka deklaruar Zemaj.

E nëse vazhdohet me trendin e tanishëm të rasteve, Zemaj thotë se do të vazhdojnë të jenë në fuqi masat që janë ndërmarrë në nëntor.

“Situata epidemiologjike analizohet në baza të rregullta dhe në varesi të asaj se sa është numri i të infektuarve, sa është numri i të shtrirëve në spital dhe cilat janë projeksionet, edhe mund të propozohen masa të reja. Por për momentin, do te vazhdohet me këto që janë në fuqi dhe është ende herët të dihet se si do të veprohet në mënyrë specifike me secilin sektor apo veprimtari në fund të vitit”, ka deklaruar Zemaj.

Tahiri: Mbyllja totale s’është e nevojshme, të analizohet shtyrja e orarit

Për situatën epidemiologjike në vend është deklaruar dje edhe zëvendëskryeministri Besnik Tahiri.

Pas takimit virtual që e ka pasur me kryetarët e komunave dhe ministrin e Shëndetësisë, Tahiri ka thënë se kanë arritur në përfundim se mbyllja e tërësishme nuk është e nevojshme aktualisht.

Ai tha se po ashtu kanë diskutuar që të analizohet shtyrja e orarit të mbylljes.

“Me Ministrin Armend Zemaj bashkëbiseduam me kryetarët e komunave dhe Asociacionin e Komunave të Kosovës për situatën me Pandemi dhe respektimin e masave. U dakorduam të rrisim vigjilencën institucionale si dhe respektimin rigoroz të masave të rekomanduara. Në këtë takim, u dakorduam se mbyllja e tërësishme nuk është e nevojshme në këtë fazë, sikurse që duhet të analizohet zonimi dhe të shtyhet orari i mbylljes”, ka shkruar Tahiri.

Kryetarët e komunave kërkojnë të vazhdohen masat, lirimi i tyre nuk është opsion

Ndërkohë, Drejtori i Asociacionit të Komunave të Kosovës, Sazan Ibrahimi, ka deklaruar se kryetarët e komunave kanë kërkuar që të vazhdohen masat anti-Covid.

“Kryetarët kanë kërkuar që masat të vazhdohen. Masat do të shqyrtohen varësisht numrit të të infektuarve, nëse ndryshohen masat do të ketë kujdes që të mos dëmtohet ekonomia. Lirimi i masave nuk është opsion, pasi situata është ende e rënduar”, ka deklaruar Ibrahimi.

Ibrahimi tha se ketogorizimi i komunave sipas zonave të rrezikshmërisë së përhapjes së virusit, ka pasur efekt pozitiv në uljen e numrit të rasteve pozitive.

“Në takim u diskutua edhe ndarja e komunave sipas zonave, si konkludim i përbashkët ishte se ky kategorizim është treguar i suksesshëm. Kjo ndarje e ka pasur efektin pozitiv në uljen e numrit të rasteve pozitive”, ka deklaruar Ibrahimi.

Ai shtoi se niveli lokal ka kërkuar nga ai qendror që t’i kushtohet vëmendje edhe ardhjes së mërgatës.

“U vlerësua puna e përbashkët e nivelit lokal dhe qendror. U kërkua nga niveli qendror që t’i kushtohet vëmendje e veçantë ardhjes së mërgatës, pasi kanë kontribuuar vazhdimisht”, ka thënë Ibrahimi. /Bota Sot /

Etiketa: , ,
Të fundit