Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

BE i thotë Britanisë, merrni marrëveshjen e Brexit ose…

Prizren Post | 11:29 - 01.12.2018

BUENOS AIRES – Bashkimi Europian po e bën veten të qartë: Është marrëveshja Brexit e Kryeministres së Mbretërisë së Bashkuar Theresa May ose asnjë marrëveshje fare.

Donald Tusk, presidenti i Këshillit Europian (organi që qeveris BE-në), tha se plani i tanishëm i tërheqjes së Brexitit, plan që u pajtua për fundjavën e kaluar nga kryeministrja britanike Theresa May dhe krerët e BE, do të sigurojë një “divorc të rregullt”.

“Pak ditë para votimit në Dhomën e Komuniteteve po bëhet gjithnjë e më e qartë se kjo marrëveshje është më e mira e mundshme, në fakt e vetmja e mundur”, tha Tusk të premten në fillim të samitit të G20 në Buenos Aires të Argjentinës, njofton Prizren Post.

Tusk dorëzoi ultimatumin pasi Britania e Madhe debaton marrëveshjen Brexit përpara një votimi në parlamentin e Britanisë së Madhe javën e ardhshme. Marrëveshja e May-it – e cila përpiqet të lehtësojë divorcin me një periudhë tranzicioni 21 mujore, ku Mbretëria e Bashkuar i bindet rregullave të BE-së pa fuqi vendimmarrëse – është shumë e papëlqyeshme. Kjo sepse nuk kënaq as në kampin pro-Brexit të cilët janë të etur për një ndarje më vendimtare me Bashkimin Europian e as pro-Mbetjes që më tepër do të qëndrojnë më të lidhur ngushtë me BE-në.

Udhëheqësit e BE-së po përpiqen qetësisht të mbështesin May-in në përballje me këtë rezistencë të brendshme ndërsa përpiqet ta shesë këtë marrëveshje – dhe fjalimi i Tusk, duke pohuar se BE nuk do të rinegociojë një plan tjetër tërheqjeje është pjesë e kësaj përpjekjeje.

Por gjërat nuk po duken të mira për marrëveshjen e May-it për Brexit: Ka dhjetëra defekte nga anëtarët pro-Brexit të Partisë së saj Konservatore, dhe Partia Laburiste e opozitës nuk ka të ngjarë të mbledhë votat, pasi nuk e pëlqejnë marrëveshjen dhe kanë pak oreks për t`i ofruar May-it një fitore.

Këtu është edhe lajmi më i keq, megjithëse: Nëse Marrëveshja e May-it është e keqe, një skenar i Brexitit që nuk do të ndodhë – ndodhë nëse një marrëveshje përfundimtare nuk miratohet nga afati i afërt me 29 mars 2019 – do të ishte potencialisht katastrofik për Britaninë.


Etiketa:
Arivisti Company