Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

“Dridhet” koalicioni, PDK e pakënaqur me Projekt-Buxhetin e vitit 2017

Prizren Post | 20:34 - 31.10.2016

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prishtinë – everia e Kosovës ka miratuar sot Projektligjin për Buxhetin e vitit 2017. Buxheti i Kosovës për vitin e ardhshëm u tha se do të jetë 2 miliardë euro.

Megjithatë, ekspertë të shumtë thonë se buxheti prej dy miliardësh nuk është real, pasi që është planifikues e jo realizues. Sipas tyre, të hyrat e planifikuara mund të dështojnë, prandaj fryrja e buxhetit më shumë është bërë për efekt politik, sesa është në realitet.

Në anën tjetër, pakënaqësi më ndarjen e buxhetit ka në mesin e zyrtarëve të PDK-së, partnerit të madh të koalicionit qeverisës.

Lajmi.net nga burime brenda PDK-së, mëson se pakënaqësitë janë shprehur në ndarjet që u janë bërë ministrive që udhëhiqen nga kjo parti, pastaj komunave dhe agjencive tjera shtetërore.

“Një ndarje e tillë e buxhetit favorizon ministrinë, komunat dhe agjencitë që udhëhiqen nga LDK-ja. Kjo e dëmton PDK-në në shumë rrafshe, prandaj kemi shprehur pakënaqësi të mëdha”, thonë burime brenda kësaj partie për lajmi.net.

Sipas tyre, kryeministri Isa Mustafa po tregon anshmëri të theksuar dhe kjo është e papranueshme dhe nuk do të tolerohet.

“Kryeministri Mustafa sikur po i sheh afër zgjedhjet, kështu që është fokusuar në rritjen e përformancës te dikastereve dhe komunave që udhëhiqen nga partia e tij. Ne do të shqyrtojmë edhe një herë këtë Projekt-Buxhet dhe do të kërkojmë të ndryshojnë disa gjëra sa i përket ndarjes së parave”, thonë tutje zyrtarë të PDK-së që kanë dashur të mbesin anonim.

Kryeministri Isa Mustafa tha në mbledhjen e Qeverisë së Kosovës se pjesa më e madhe e buxhetit gjenerohet nga të hyrat fiskale.

“Ky është buxhet zhvillimor, buxhet rreth 2 miliardë euro. Pjesa më e madhe e të hyrave gjenerohet nga te hyrat fiskale dhe jo fiskale”, tha Mustafa.

Kurse, Ministri i Financave, Avdullah Hoti, tha se Projektligji që kaloi në Qeveri është i hartuar në pajtim me Fondin Monetar Ndërkombëtar dhe pritet që të ndikojë në rritjen ekonomike mbi 4 për qind në vitin e ardhshëm.

Tani, procedurat kërkojnë që Projektligji t’i dorëzohet Kuvendit të Kosovës, ku pas shqyrtimit nëpër komisionet përkatëse, pritet të vihet për miratim, para datës 20 dhjetor të këtij viti.


Bëni një koment