Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

Pompei, qyteti romak që u shkatërrua nga vullkani Vezuv

Prizren Post | 10:41 - 24.08.2019

Gjatë kohës së Romës së lashtë, Pompei ishte një qytet i madh turistik. Sidoqoftë në vitin 79, shkatërrimi i Pompeit ndodhi kur vullkani Vesuvius shpërtheu dhe varrosi qytetin e lavdishëm nën qilimin e trashë të hirit. Këtu janë disa fakte historike rreth shkatërrimit të Pompeit dhe mund të zgjeroni njohuritë tuaja duke i hedhur një vështrim këtyre fakteve të Pompeit.

Vullkani i malit Vesuvius ishte vetëm disa kilometra larg nga qyteti i Pompeit, dhe banorët as nuk e dinin se ishte vullkan.

Popullsia e Pompeit u vlerësua rreth 15,000 dhe rreth 2000 vetë vdiqën në katastrofë.

Shpërthimi ndodhi më 24 gusht, një ditë pas festivalit të Vulcanalia, (lloj festivali që kishte të bënte me Zotin e Vullkaneve)

Mali Vesuvius konsiderohet të jetë Vullkani më i rrezikshëm në botë dhe është ndër pak vullkanet aktive në Europë.

Shpërthimi katastrofik në vitin 79 zgjati 24 orë.

Një shkrimtar romak, Plini i riu, dëshmoi gjithë shpërthimin dhe xhaxhai i tij humbi jetën duke u përpjekur për të shpëtuar popullin e Pompeit.

Qyteti u rizbulua më 1748. Një ekip udhëtarësh mbërriti në Campania duke kërkuar objekte të lashta dhe filloi të gërmoj. Janë gjetur qindra artefakte të ruajtura mirë.

Pompei tani është një tërheqje e madhe eksploruese dhe e vizituar nga 2 milion njerëz çdo vit.


Etiketa:
Arivisti Company