Rama e Vuçiq me “Open Balkan” kërkojnë të asgjësojnë pavarësinë e Kosovës


E hënë, 20 Dhjetor 2021

TIRANË – Ish-kryeministri i Shqipërisë Sali Berisha ka deklaruar se nisma Ballkani i Hapur dhe të gjitha marrëveshjet e saj do të anulohen sapo Partia Demokratike të jetë në pushtet.

Gjatë fjalimit të tij në protestën e organizuar kundër takimit të nismës Ballkani i Hapur në Tiranë, lideri historik i PD-së Sali Berisha tha se ky projekt është i papranueshëm dhe i rrezikshëm, dhe bie ndesh me Procesin e Berlinit për integrimet e vendeve të rajonit në familjen e madhe evropiane.

“Përmes kësaj proteste ngrihemi për interesat jetike të kombit shqiptar. Jemi mbledhur sot këtu për të protestuar kundër projektit fantazmë të aleancës trelaterale Beograd-Tiranë-Shkup, apo treshes Vuçiq, dhe vasalët e tij Rama dhe Zaev. Në krye të radhës duhet të garantojnë shqiptarët se kjo dhe miqtë tanë, se kjo nuk është një protestë kundër bashkëpunimit rajonal, e kundërta është e vërtetë, ne kemi qenë dhe mbetemi të angazhuar për një bashkëpunim të frytshëm rajonal, për integrime rajonal për integrime euro-atlantike, por kjo është një protestë kundër një projekti i cili shkon në kurriz të mbarë kombeve të Ballkanit, përveç Beogradit, kundër një projekti, i cili është refuzuar kategorikisht nga Bosnja, Mali i Zi dhe Kosova, është shpallur si kërcënim nga Kroacia, një projekt i cili nuk synon gjë tjetër veçse vendosjen e hegjemonisë serbe në këtë rajon… Jemi kundër ndesh, sepse bie ndesh me interesin tonë kombëtar. Në fillimet e tij në këtë projekt, i ndërtoi hartat e rajonit, duke fshirë Kosovën si shtet i pavarur”, tha Berisha.

Berisha ka kritikuar treshen Rama, Vuçiq e Zaev për letrën dërguar Berlinit, e ku flitet për Ballkanin e Hapur si një nismë ku nuk përmenden shtetet e pavarura.

“Sot ne protestojmë si shqiptarë në këtë shesh sepse mini-Ballkani i Hapur është projekt i hapur me të cilin Vuçiq e Edi Rama kanë rrethuar Kosovën dhe kërkojnë të asgjësojnë pavarësinë e saj. Sot ne protestojmë këtu të gjithë qytetarët e Maqedonisë, Malit të Zi, Bosnjës, Kosovës dhe vetë Serbisë, të cilët shohin në projektin djallëzor të Ballkanit të Hapur një përpjekje aventurierësh për të zëvendësuar nismën e Berlinit. Lexoni letrën e tyre të sotme që këta aventurierë i drejtuan Berlinit, në asnjë vend nuk flasin për vende të pavarur, të barabarta, dhe nuk bëjnë fjalë për popuj sovranë, por për popull në konceptin e vjetër jugosllav. Lexoni letrën e tyre, një asnjë fjalë nuk flitet për dhunimin e standardeve demokratike në këto vende si shkaku kryesor i mbetjes së këtij rajoni në pritje për BE-në”, tha Berisha.

Nisma Ballkani i Hapur, sipas Berishës do të ndikojë shtrimin e ndikimit rus në Ballkan përmes Serbisë, të cilën ai e quajti një Rusi të vogël.

“Aleksandar Vuçiq ka ardhur këtu si udhëheqës i Ballkanit të Hapur, i tillë si udhëheqës i aleancës trelaterale Beograd, Shkup Tiranë, i tillë nuk do të jesh zotëri kurrë i mirëpritur në Tiranë. Jo dhe jo, sepse lordi yt është Moska dhe prapa nismës sate qëndron ideja e serbomanisë dhe prapa nismës tënde qëndron përpjekja për të shtruar këtë zonë në zonë të influencës së Putinit. Sot Serbia e Vuçiqit edhe më shumë se ajo e Millosheviqit është shndërruar në Rusinë e vogël. Në të vërtetë Rusia e vogël është rrezik për paqen e stabilitetin e Ballkanit dhe Evropës… Dua të deklaroj sot se Ballkani i Hapur do të hidhet poshtë me të gjitha marrëveshjet sapo PD të jetë në pushtet”, tha Berisha.

Ai ndërkaq ka akuzuar Vuçiq, Rama e Zaev se po përpiqen ta paraqesin Ballkanin e Hapur edhe si politikë që e mbështesin SHBA-ja, duke thënë se është një mashtrim, pasi SHBA mbështet bashkëpunim ndërmjet vendeve të barabarta dhe jo midis vendeve të panjohura.

Leave a Reply