Rusia po e rrit në heshtje makinën e saj të censurës në internet


E mërkurë, 27 Korrik 2022

Që kur Vladimir Putin bllokoi Facebook, Instagram dhe Twitter në mars, Rusia është larguar nga interneti global me një ritëm të shpejtë.

Që nga viti 2019, Vladimir Putin e ka plotësuar planin e tij për të ndarë Rusinë nga interneti global. Ligji sovran i vendit për internetin, i cili hyri në fuqi në nëntor, u jep zyrtarëve fuqinë për të bllokuar aksesin në faqet e internetit për miliona rusë. Ligji u përdor për të goditur Facebook, Instagram dhe Twitter me bllokime dhe pasoi pushtimin rus të Ukrainës në shkurt.

Që atëherë, zyrtarët rusë kanë nxjerrë vazhdimisht politika dhe masa të reja për të kontrolluar më tej internetin, duke rritur fuqinë e censurës dhe mbikëqyrjes së shtetit. Çdo lëvizje e vogël vazhdon ta shtyjë Rusinë drejt një versioni më të izoluar dhe autoritar të internetit – duke kufizuar të drejtat e atyre brenda kufirit të saj dhe duke dëmtuar idetë themelore të një rrjeti të hapur.

“Pushtimi rus i Ukrainës ka krijuar një pretekst shtesë për rritjen e censurës drakoniane, por edhe miratimin e më shumë ligjeve që nxjerrin jashtë ligjit më shumë gjëra dhe vendosin më shumë njerëz nën kërcënimin e ndjekjes penale”, thotë Tanya Lokot, një profesore në median dixhitale dhe shoqërinë në Universitetin e Qytetit të Dublinit, i cili hulumton të drejtat dixhitale dhe lirinë e internetit.

Gjatë dy muajve të fundit, zyrtarët rusë kanë bërë një duzinë politikash dhe njoftimesh ligjore që synojnë të rrisin kontrollin mbi web-in dhe ekosistemin teknologjik të vendit. Në korrik, deri më tani, ligjvënësit kanë propozuar krijimin e një dyqani rus aplikacionesh që do të instalohet në telefonat e rinj dhe kanë prezantuar një ligj që mund të kufizojë lëvizjen e të dhënave të njerëzve jashtë vendit. Parlamenti rus votoi gjithashtu për të lejuar që të dhënat biometrike të njerëzve të mblidhen nga bankat dhe të shtohen në një bazë të dhënash të madhe. Google është gjobitur me 374 milionë dollarë dhe Apple është gjobitur për mosruajtjen e të dhënave në Rusi.

Në qershor, Rusia forcoi ligjet e saj për “agjentët e huaj”, goditi më tej përdorimin e VPN-ve, njoftoi për një bazë të dhënash që mbledh kodet IMEI të telefonave celularë, u tha zyrtarëve që të mos përdorin programe të huaja video-konferencash si Zoom dhe aplikacionet e mesazheve të çastit, lançoi një projektligj që do të ndalonte përdorimin e softuerit të huaj në infrastrukturën kritike të vendit deri në vitin 2025.

Etiketa: , ,
Të fundit