Shpejtësia e leximit: Çështja e bollëkut.


E enjte, 29 Nëntor 2018

Autor: Quentin HARDY

Disa vite më parë, kreu i një kompanie të çipeve më tha: “Kjo është hera e parë në histori kur mund të bësh diçka dhe të presësh të shesësh 100 milionë prej saj”. Ai po fliste për patate të skuqura që hynë në smartfonë, produkte të bëra nga vetëm disa kompani që shesin nga miliarda.
Ajo që ai nuk e pa në atë kohë ishte ajo çka do të thoshte: të gjitha llojet e produkteve të reja që rezultojnë nga shkalla e re, ndoshta duke përfshirë telepatikën e projektuar.
Mirësevini në Shpejtësinë e Leximit të këtij muaji: çështja e bollëkut.

Telepatia e projektuar, një kombinim i pajisjeve dhe algoritmeve që mund të lexojnë mendjen, nuk është shaka, edhe nëse është në të mirë disa vjet jashtë. Muajin e kaluar unë e pashë atë të përshkruar në një prezantim interesant nga një inxhinier i quajtur Mary Lou Jepsen. Ajo është bashkë-themeluese e përpjekjes “Një Laptop Për Fëmijë” për të shtypur koston e kompjuterave dhe gjithashtu ka punuar në dizajnimin e ekranit në Google X dhe Facebook. Tani ajo drejton një kompani të quajtur Openwater, e cila synon të zvogëlojë madhësinë dhe koston e imazheve rezonancë magnetike, ose MRI, makina me 1000 fish. Dhe ndoshta e zgjidh këtë gjë telepatike.

Ja se si funksionon: Drita e kuqe lazerike e lehtë dhe pa dëme kalon përmes mishit. Duke përdorur komponentë smartphone si patate të skuqura të lazer të lirë të përdorur për njohjen e fytyrës në smartphones, së bashku me algoritme informatike të inteligjencës dhe informatikës së lirë të ngjashme, Openwater planifikon të shikojë flukset e gjakut në vende si truri i njeriut.
Ndërsa besnikëria përmirësohet gjatë dekadave, ne do të jemi në gjendje të shohim rrjedhën e gjakut në qendra të ndryshme të përpunimit të fjalës dhe imazhit, dhe përfundimisht të lexojmë mendjet. Kjo tashmë është bërë në nivele shumë të papërpunuara.

Ka më shumë për të, dhe ju mund të dëgjoni fjalimin e Jepson këtu. Për qëllimet tona, gjëja për të menduar nuk është leximi i mendjes, është niveli i ri i inovacionit që vjen nga procesorë të lirë dhe të bollshëm, kamera dhe pajisje të tjera teknike të krijuara nga përfshirja jonë globale me teknologjinë.

Kur mund të shesësh 100 milionë ose më shumë gjëra, sidomos për të kërkuar biznese me diferencë të ulët / shkallë të lartë, heqjen e 100,000 njësive të tjera për gjëjën e telepatisë (ose kamerave me dyer ose aparate të fjalës në shtëpi ose ekraneve të reja dhe ruajtjes së të dhënave në të gjitha llojet e gjërave) është pothuajse një ushtrim i parëndësishëm. Inxhinierët që kërkojnë këta komponentë janë të kufizuar nga imagjinatat e tyre.

Pra, çfarë tjetër është i lirë, në një shkallë, dhe gati për t’u zhvilluar? Të gjitha llojet e gjërave.

Të dhënat dhe ruajtja e të dhënave, për shembull, pasi që këta sensorë lidhen me retë të ndryshme për të bërë disa nga llogaritjet e rënda që kërkohen nga produktet e tyre të reja. Të dhënat janë të lira, të bollshme dhe potencialisht të lidhura me të dhëna të tjera për njohuri të reja. (Jepson foli për “kujdesin e kujdesit shëndetësor” kur fillojmë të modelojmë kompleksitetin e një trupi njerëzor që lëviz nëpër hapësirë ​​dhe kohë.)

Ndoshta specialiteti i çipave, veçanërisht Njësitë e Përpunimit Grafik (GPU) dhe Njësitë e Përpunimit Tensor (TPU) që fuqizojnë shumë nga IA(Inteligjenca Artificiale). Meqenëse IA bëhet pjesë e jetës së përditshme (tashmë është në kërkimet e Google, pjesë të telefonit tënd dhe në përvojat e pajisjes suaj) se kërkesa për më shumë do të bëhet aq e lartë sa që çipat do të bëhen diçka për të hackuar.

Dhe perspektiva ime personale mbi gjënë më interesante që do të krijohet me bollëk: gjenialiteti. Ju mund të keni dëgjuar për Battushig Myanganbayar, një fëmijë në Mongoli, i cili në moshën 15 vjeçare të kursit online të MIT në qarqet dhe tani është studiues në atë universitet. Edhe 10 vjet më parë, dhe për të gjithë kohën më parë, ka gjasa që Battushig të kishte një detyrë të pamundur ta merrte gjeniun e tij në botë. Ajnshtajni nuk ishte thjesht i zgjuar; ai ishte me fat që ishte në Gjenevë, me qasje në botime. Në botën tonë të lidhur, 100 milion-diçka, inventari i gjenieve pothuajse me siguri do të ngritet në qiell.

Çfarë tjetër mund të shkojë deri në shkallën planetare, pastaj të bëhet e lirë dhe e dobishme të mjaftueshme për t’u rivendosur? Panelet diellore kanë bërë një punë të këndshme në drejtim të gjetjes më të lirë dhe më efikase, dhe ka ndoshta mënyra të tjera me ndikim të ulët për të fuqizuar pajisjet. Inxhinieria gjenetike ndoshta do të krijojë materiale të reja me një shkallë të lirë dhe të shkallëzuar (edhe pse mëndafshi i merimangës në qumështin e dhisë ende nuk ka bërë shumë).

Duke u kthyer në temën e drejtimit të këtij buletini – reja dhe gjithçka që është krijuar rreth saj – do të shtoja ide të mira në këtë listë dhe aftësinë për t’i nxjerrë ato në një numër më të madh njerëzish. Këto do të jenë më të bollshme.

*Opinionet e autorëve nuk paraqesin domosdoshmërisht edhe opinionin e Prizren Post.

Etiketa:
Të fundit