Bajram-namaz klanjan u džamijama širom BiH


Petak, 18 Oktobra 2013

image

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana Kurban-bajram.
Tradicionalno, najviše vjernika u Sarajevu okupilo se ispred Gazi Husrev-begove, ali i drugih džamija u gradu. Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz u ovoj džamiji predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u bajramskoj hudbi pozvao sve muslimane da budu jedinstveni u vjeri, hrabri i pametni u svojim djelima za dobrobit sviju, rekavši kako samo jedinstveni mogu postići ono što im vjera nalaže, što žele i čemu se nadaju.

“U ovim odabranim trenucima Kurban-bajrama hadžije iz svih dijelova svijeta, u blagoslovljenoj dolini Mekke, privode kraju ispunjenje svoje krunske obaveze i izvršavaju obrede hadža. Otišli su da potvrde svoj zavjet, iz ezela, na pokornost Uzvišenome, da polože ruke na Crni kamen i zakunu se na dosljednost u slijeđenju Njegova puta, i da prinesu kurban. Njihov nijet u danima Bajrama bit će upotpunjen. Hadž je vrhunsko tjelesno i duhovno putovanje. Njime se potvrđuje istinitost Božijih riječi: Doista smo Božiji i Njemu se vraćamo”, kazao je Kavazović i dodao da i muslimani u domovini obavljaju obred kurbana. klix

Etiketa: