Bez demarkacije sa Crnom Gorom nema viza


Srijeda, 18 Maja 2016
Johannes Hahn

Johannes Hahn

Pristina – To su na zajedničkoj konferenciji za medije u vladi Kosova još jednom potvrdili komesar za proširenje Johanes Hahn i premijer Isa Mustafa i negirali navode opozicije da je kosovska vlada uticala na EU da Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom uvrsti u kriterijume za viznu liberalizaciju.


“Nije tačno da je vlada to tražila. Potrebno je regulisati ovo pitanje sa susjedima. Mi nemamo nijedan problem sa susjedima, a stručne komisije su potvrdile da nije bilo grešaka. Mi sa Crnom Gorom imamo odlične odnose i o demarkaciji možemo u bilo kom trenutku razgovarati sa njima, ali nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, jer je on dobar i već je potpisan”, kazao je Isa Mustafa.

“Nije EU izmanipulisana, niti je to od nas tražila kosovska vlada. U EU smo imali ranija negativna iskustva sa neriješenim pitanjima granica. Što se duže čeka, to ih je teže rješiti, tako da je u svačijem interesu, Kosova i Crne Gore i u našem, da se to što prije riješi. Ovaj posao je završen i dobio je potvrdu stručnih međunarodnih komisija”, kazao je komesar Hahn.

Na pitanje zašto demarkacija granice sa Kosovom nije tražena Crnoj Gori kada je ranije prolazila kroz ovaj isti proces, komesar Hahn se vratio na problem odnosa vlasti i opozicije na Kosovu i rekao da je normalno imati različita viđenja i stavove, ali da je sada potrebna zrelost i odlučnost svih političkih aktera na Kosovu. Johanes Hahn je još jednom istakao da prioritet treba da bude ekonomski razvoj, jer Kosovo ima najveću stopu nezaposlenosti u regionu.

Premijer Kosova Isa Mustafa, komentarišući predlog predshednika Hashima Thaçija o uvođenju kodeksa i dekriminalizacije, rekao je da u parlamentu ne treba da budu ljudi koji imaju problema sa zakonom i da će podržati svaki prijedlog zakonskih izmjena koje bi to omogućile.

Etiketa: , ,