Edi Rama za zajedničke ambasade Albanije i Kosova


Četvrtak, 16 Februara 2017

Priština – Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u srijedu da pored zajedničkih konzulata, njegova zemlja s Kosovom treba imati i zajedničke ambasade.

Prvi čovjek albanske vlade najavio je to na ceremoniji gdje je, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Albanije, predstavljena platforma Online konzularnih usluga, kojoj su prisustvovali ministri Albanije i predstavnici diplomatskog kora u toj zemlji.

Rama je naglasio bi se ovom platformom, kao i otvaranjem zajedničkih ambasada Albanije i Kosova smanjili konzularni troškovi zemlje. “Vjerujem da s Kosovom trebamo imati ne samo zajedničke konzulate, već i zajedničke ambasade kako bi služili na jednom mjestu albanskim građanima, iz Albanije i Kosova”, kazao je Rama. Istakao je da bi Online konzularnom uslugom Albanija obezbijedila svim građanima koji žive van zemlje učešće u izbornom procesu što je, kako je kazao, jedan od najvećih izazova njegove vlade.

“Kako bi garantovali učešće na izborima, moramo registrovati Albance u inostranstvu. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja svoje ljude nije registrovala. Ovaj popis koji je počeo, proširiće se na sve teritorije gdje žive Albanci, i to će nam kroz online apliciranje omogućiti da ih uključimo u demokratski proces i da glasaju iz zemlje u kojoj žive”, rekao je Rama. Ministarstvo vanjskih poslova Albanije navodi da ova platforma ispunjava prioritet albanske vlade za povećanje transparentnosti i modernizaciju konzularnih usluga i usluga javne uprave./Anadolija/

Etiketa: , ,