Erdogan o situaciji u Halepu: Gdje je UN?

erdo

Ankara – Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je njegova zemlja spremna pružiti svaku vrstu pomoći u cilju evakuacije, smještaja i pružanja humanitarne pomoći civilima koji napuštaju sirijski Halep, javlja Anadolu Agency.

“Spremni smo za pružanje humanitarne pomoći, ali gdje je sada UN? Mi smo spremni pružiti svaku vrstu pomoći u evakuaciji civila, ali treba samo siguran koridor. Spremni smo za prihvat i onih koji krenu u Idlib i onih koji se odluče doći u Tursku. I njih ćemo prihvatiti kao naše goste”, rekao je Erdogan.

Erdogan je poručio da Turska stanovnike Halepa neće ostaviti same.

“Turska, nada potlačenih, nije ostavila narod Halepa na cjedilu, nije ih ostavila same i neće ih ostaviti. Uradićemo sve što je u našoj moći da spasimo bar jednu nedužnu osobu, ma koliko nas to koštalo”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je rekao kako se u vezi s njegovom zemljom i cijelom regijom pokušavaju provesti podmukle, podle i krvave igre.

“Ono što zovemo ‘mozgom’, koji upravlja tim igrama, svakodnevno dolazi sa novim đavoljim potezima pokušavajući u našoj regiji posijati novo sjeme mržnje. Pokušava se krvavim suzama, građanskim ratovima, pokušava se uništiti budućnost cijele regije. Svjesni smo toga, to je rat za prevlast, to je nadmetanje u snazi”, rekao je Erdogan u obraćanju rukovodiocima lokalnih zajednica s područja cijele Turske.

Etiketa: , ,