| 08:09 - 25.03.2019

FHP: Institucije Srbije da osiguraju pravdu žrtvama sa Kosova

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je institucije države Srbije da žrtvama zločina na Kosovu osiguraju pravdu procesuiranjem odgovornih za zločine i javnim sjećanjem na njihovo stradanje.

FHP je u saopštenju ocijenio da se danas navršava 20 godina od početka sistematske akcije etničkog čišćenja i nasilja nad kosovskim Albancima, sprovedene od strane oružanih snaga srpske vojske i policije tokom NATO intervencije na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Prema podacima FHP-a Srbija i FHP Kosovo, u periodu od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage su na Kosovu ubile 6.872 Albanska civila. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da je preko 800.000 albanskih civila deportovano, neutvrđen broj osoba bio je izložen torturi i seksualnom zlostavljanju, a uništen je i opljačkan značajan dio imovine i religijskih objekata kosovskih Albanaca. FHP je naveo da su do danas na teritoriji Srbije otkrivene masovne grobnice sa 941 tjelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

“Suđenja pred sudovima u Srbiji još uvijek ne odražavaju obim i karakter počinjenih zločina nad kosovskim Albancima. U postupcima pred specijalizovanim i sudovima opšte nadležnosti procesuirani su zločini u kojima je ubijeno samo oko 200 žrtava”, saopštio je FHP i dodao da je upadljiv i izostanak procesuiranja visokopozicioniranih vojnih i policijskih oficira.

FHP je ponovo apelovao na vlasti u Srbiji da se u Batajnici napravi memorijalni centar na mjestu gde su otkrivene masovne grobince, kako bi se odala počast žrtvama.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Etiketa:
Arivisti Company