Gospodo iz EU, ne šamarajte građane Kosova


Srijeda, 16 Novembra 2016

kufiri

Priština – Kaznite vladu, a ne narod, jer političari i kriminalci vize za EU dobijaju bez problema, a posjeduju i po nekoliko pasoša.

Proteklih dana su na Kosovu boravili komesar za proširenje EU, Johanes Han i potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček, koji su u okviru upoznavanja sa izveštajem o progresu Kosova za 2016. godinu poručili vlastima u Prištini da će Brisel ukinuti vize građanima Kosova tek pošto budu ispunjena još dva uslova: demarkacija granice sa Crnom Gorom i efikasnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ovakvom odlukom evropski zvaničnici su ugasili nade građanima Kosova o slobodnom putovanju po zemljama EU. Ovakav stav predsednik Kosova, Hašim Thači ocenio je kao “nepravedan” i okrivio zvaničnike Unije za “kažnjavanje građana Kosova, jer EU postavlja Kosovu uslove koje nije imala nijedna druga država koja je dobila viznu liberalizaciju.” Ovo je, u stvari, odiseja evropske hipokrizije i kosovske vlade prema Kosovu. Komesar Han odbijao je ove optužbe rekavši da sa vladom Kosova “imamo dogovor od pre tri godine s listom uslova koje treba ispuniti, kao što je bio slučaj s ostalim zemljama”.

Mada ovakvi uslovi počinju da se spominju tek u jesen prošle godine kada je nastupila i blokada kosovskog parlamenta i sukobi koalicije na vlasti i opozicije. Ove izjave evropskih zvaničnika su u suprotnosti sa odlukom Evropske komisija (EK) od maja 2015., godine, kada je odobrena vizna liberalizacija bez tih uslova koji su dodati naknadno.

Tada je EK svojim izveštajem o viznoj liberalizaciji potvrdila da je Kosovo “ispunilo tehničke kriterijume”, čime je konačno “okončana politika isključivanja Kosova.” Potpredsednica EP, Ulrike Lunaček je tada izjavila da preporuka za viznu liberalizaciju predstavlja “dan radosti za Kosovo, čime se konačno otvaraju vrata i za građane Kosova”. Sada kaže da potpisivanje demarkacije sa Crnom Gorom ne znači automatski i odobrenje vizne liberlizacije. “Ovakvom odlukom kažnjava se kosovski lideršip, a ne građani Kosova”, izjavila je Lunaček.

Etiketa: ,