Kosovo mora da plati 5 miliona eura za biometrijske pasoše

Pasos-drzave-Kosovo

Priština – Arbitražni sud Međunarodne trgovinske komore u Parizu presudio je u korist austrijske štamparije, a odluka predviđa isplatu 4.996 miliona eura i troškove spora, navodi se u saopštenju te firme.

Štamparija je u februaru 2013. podnela tužbu arbitražnom sudu protiv vlasti u Prištini, a predmet tužbe su bili kašnjenja u isplati za isporuku biometrijskih pasoša, kao i obeštećenje za neopravdano prijevremeno otkazivanje ugovora. Protiv odluke arbitraže nema mogućnosti podnošenja žalbe i Priština mora u roku od 14 dana da isplati određenu svotu.

Polazimo od toga da će Kosovo platiti – istakao je direktor za finansije Austrijske državne štamparije Helmut Lakner agenciji APA, ukazujući da Priština želi dobre odnose sa EU. U suprotnom, kako je dodao, mogla bi biti zaplenjena kosovska imovina u inostranstvu. Štamparija bi u Austriji, kako je naglasio, mogla podnijeti zahtjev za naplatu i dobiti mogućnost zaplene te imovine. Lakner je, takođe, rekao da štamparija sa Kosovom više nema poslovne odnose./info-ks/

Etiketa: ,