Kosovo troši 300.000 eura za bivše službenike


Subota, 19 Septembra 2015

kuvendi i kosovess

Jakup Krasniqi, Fatmir Sejdiu, Enver Hasani, Ismet Kabashi su samo neki od bivših visokih državnih zvaničnika koji zarađuju pozamašne plate zbog pozicija na kojima su ranije bili. Na primjer, Jakup Krasnići prima više od 2.000 eura mjesečno samo što boravi u svojem uredu.

38 bivših visokih zvaničnika, od januara 2014. do avgusta 2015, koštala su državni budžet oko 288.000 eura. Ovi podaci su bazirani na sistemu plata za bivše visoke zvaničnike, koje je osigurao portal “Tribuna”. Prema ovim podacima za 38 bivših visokih zvaničnika, mjesečni iznos je varijabilan.

Zakon koji priznaje prava bivših visokih zvaničnika je odobren od strane Skupštine Kosova 18. juna 2008. godine i 2. jula 2008. godine je dekretovan od strane tadašnjeg predsjednika Fatmira Sejdiua. Prema ovom zakonu, bivšim zvaničnicima se smatraju bivši predsjednik Skupštine, bivši premijer, bivši predsjednik Ustavnog suda, bivši glavni državni tužilac i bivši predsjednik Vrhovnog suda.

Bivši visoki zvaničnici koji su bili na toj poziciji najmanje šest mjeseci dobijaju status bivših visokih zvaničnika i primaju mjesečnu isplatu u iznosu od 70 posto trenutne zarade za odgovarajuću funkciju.

Odgovorna institucija pruža bivšem funkcioneru jednog visokog asistenta, vozača i tjelohranitelja. Također, za svakog bivšeg visokog službenika treba se osigurati i odgovarajući poslovni prostor, namješten i opremljen. Troškovi komunikacija, telefona i interneta ne smiju biti veći od 1200 eura godišnje.