Krasniqi: Nemojte me prisiljavati da učim ezan u Skupštini


Nedjelja, 1 Decembra 2013
Dr. Shefqet KRASNIQI

Dr. Shefqet KRASNIQI

Prije više od nekoliko nedjelja, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je Vladi Kosova podnijelo nacrt zakona protiv buke. Ona je Nacrt zakona usvojila na svojoj sjednici bez ijednog glasa protiv.

Krasniqi: Nemojte me prisiljavati da učim ezan u Skupštini
Nacrtom zakona za zaštitu od buke, usvojenog od strane Vlade prije nekoliko dana, osim drumskog saobraćaja, željezničkog i vazdušnog, koji se računaju kao izvori buke, tu se uključuje i akustična oprema vjerskih objekata.

Crkvena zvona, ali i pozivi na molitvu iz džamija, na osnovu nacrta zakona se trebaju nivelisati do one mjere da ne smetaju građanima, naglasila je Gëzime Hasani iz ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, prenosi Almakos.

[youtube 091kmS0OtVk]

Pogođeni ovim nacrtom zakona, dužnosnici islamske zajednice Kosova su izjavili da vjerski pozivi ne mogu se smatrati kao buka, ali da će oni sarađivati sa odgovornim vlastima. S druge strane, Don Shan Zefi, predstavnik katoličke crkve je izjavio da će prihvatiti minimizaciju, ali ni na koji način eliminisanje zvona, koja je višemilenijumska tradicija.

Ali drugačije misli imam Shefqet Krasniqi. Nakon što je nacrt zakona usvojen u Vladi Kosova u javnosti je počeo da kruži video gdje Shefqet Krasniqi izražava otvoreni stav protiv sniženja zvuka ezana, rekavši između ostalog da ga ne prisiljavaju da i on postane poslanik u Skupštini i da u njoj uči ezan./info-ks/

Etiketa: