Prizren Post

Kurti od NATO-a traži dodatne trupe na Kosovu

PRISTINA – Premijer Kosova Albin Kurti jučer, 26. augusta, pozvao je NATO da osnaži prisustvo u njegovoj državi, jer smatra da za nju postoji prijetnja od Srbije i Rusije.

Ovo je izjavio za njemački televizijski kanal Welt usljed rastućih tenzija između dvije zemlje, a koje su uzrokovane namjerom Kosova da zabrani upotrebu srbijanskih registarskih oznaka i identifikacionih dokumenata. Kurti je ocijenio da bi dodatne trupe na Kosovu, kako je rekao, definitivno poboljšale sigurnost.

“KFOR-ove trupe nam mogu pomoći da unaprijedimo sigurnosne strukture i kapacitete”, kazao je.

Podsjećamo, Kosovo namjerava zabraniti upotrebu srbijanskih registarskih oznaka i ličnih dokumenata, što je za Srbiju neprihvatljivo. Nedugo prije što će se ova odluka početi primjenjivati, prije nekoliko sedmica, Srbi na sjeveru Kosova počeli su praviti barikade. Poslije toga je vlast ove zemlje prolongirala primjenu na dva granična prijelaza.

Nastavljeni su pregovori između Prištine i Beograda, kojima posreduju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a kako bi se odnosi ove dvije države normalizirali. U tom pokušaju ove sedmice srbijansku prijestolnicu posjetili su specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki diplomata Gabriel Escobar.

Exit mobile version