Makedonski haos se može preliti na sve zemlje Zapadnog Balkana [video]


Ponedjeljak, 6 Marta 2017

Skopje – Nakon što su makedonski socijaldemokrati s “Platformom iz Tirane”, koalicijom albanskih stranaka iz Makedonije koja je stvorena u Tirani i dobila blagoslov Prištine, dogovorili sastavljanje vladajuće većine, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je odbio dati mandat za sastavljanje Vlade lideru “socijaldemokrata”, Zoranu Zaevu.

[youtube bqshEuzsTKQ]

Zbog odluke predsjednika Ivanova je preksinoć u Skoplje hitno doputovala šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Mogherini je rekla kako je imala duge sastanke i nada se konstruktivnom pristupu predsjednika Ivanova, od kojeg je tražila da mandat da Zoranu Zaevu, iako je SDSM izgubio izbore.

Federica Mogherini, visoka predstavnika za vanjsku politiku Europske unije, nakon sastanaka s čelnicima političkih stranaka i predsjednikom Ivanovom je u Skoplju rekla i da je svrha njezina posjeta potvrditi da je Balkanu mjesto u EU.

“Znamo da građani žele u EU. Izgubili smo puno vremena, ali na političarima ostaje da odluče žele li ići naprijed. Mi se zalažemo za nastavak procesa”, rekla je Mogherini. Rekla da je tijekom susreta razgovarala o političkoj krizi i kako može biti prevladana.

“Očito je da moj posjet dolazi u trenutku kada se zemlja nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi. Glavni stvari o kojima smo raspravljali je kako izaći iz ove krize. Iako Makedonija nije dio Europske unije, na EU gleda kao na prijatelja koji brine o ovoj zemlji i njezinim građanima, što znači da nas brine kršenje demokratskih načela i duha demokracije”, rekla je Mogherini.

Šefica europske diplomacije je istaknula je da nigdje u demokratskom svijetu parlamentarnoj većini, koja predstavlja većinu građana jedne države, ne može ne biti dopušteno da formira vlast i da je to u suprotnosti s demokratskim načelima i suprotno euroatlantskim vrijednostima.

Mogherini je rekla je pitala predsjednika Ivanova da preispita svoju odluku zbog volje i interesa svih građana koji su to po Ustavu Makedonije, rekavši da se “mandat daje čelniku koji ima većinu u parlamentu”.

“Svi politički lideri su odgovorni i moraju ublažiti retoriku i ne dopustiti da situacija preraste u etničke ili geopolitički sukob. Ovo je složena zemlja, složeno područje i ne trebamo vatru”, rekla je Mogherini, dodajući da Makedonija nije izložena vanjskim prijetnjama, nego unutarnjim.

Izrazila je nadu da će politički lideri naći rješenje u skladu s Ustavom i na odgovoran način izvući zemlju iz krize. “Kada se to dogodi, EU i međunarodne institucije će stati na stranu Makedonije, koja će konačno napraviti korak prema europskoj integraciji”, rekla je Mogherini.

Etiketa: