Ministarstvo inostranih poslova Kosova pozvalo građane da ne putuju kroz Srbiju


Utorak, 1 Novembra 2016

jarinje_620x0

Priština – “Poslije pritvaranja potpukovnika Policije Kosova Nehata Thaçija nekoliko nedjelja ranije pod političkim optužbama, ovo hapšenje Kelmendija je neprihvatljivo i dovodi u pitanje procese koji su postignuti tokom perioda dijaloga o normalizaciji odnosa”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Srpska policija uhapsila je u ponedjeljak, 31. oktobra, Hilmija Kelmendija (36) pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu. On je uhapšen dok se vraćao u Njemačku, gdje živi proteklih 12 godina. To ministarstvo je navelo da će nastaviti da prati “novostvorenu apsurdnu situaciju sa Srbijom”, i da će to pitanje podići na najviši nivo, u saradnji sa “međunarodnim prijateljima SAD, EU i drugim prijateljskim zemljama”.

U saopštenju se dodaje da nadležne institucije stalno usaglašavaju mjere koje će preduzeti kada bi obezbjedili potpunu zakonsku zaštitu uhapšenih građana Kosova. “Ministarstvo spoljnih poslova takođe poziva državljane Kosova koji iz bilo kojih razloga prolaze kroz Srbiju da to maksimalno izbjegavaju u narednim mjesecima. Istovremeno zahtjevamo i od drugih zemalja u regionu i EU, da kao i do sada ne uzimaju u obzir naloge za hapšenje Srbije za građane Kosova”, navodi se u saopštenju.

Etiketa: