Mustafa i Hoxhaj: Odluka suda neprihvatljiva za Vladu Kosova


Četvrtak, 2 Marta 2017

Priština – Odluka suda u Francuskoj je neprihvatljiva, to je razočaravajuća odluka za Vladu Kosova, rekao je danas ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj i dodao da je tu poruku poslao i ambasadi Francuske u Prištini.

“Mi smatramo Francusku našim prijateljom, i nadamo se da ova odluka neće pokvariti naše odnose”. “Rozgovarao sam gospodinom Haradinajem o tome kako treba da pristupimo ovom problemu. Optužbe Srbije su smiješne i neprihvatljive, to svi znamo”, rekao je Hoxhaj.

On je dodao da su ovi postupci nastavak “promišljene politike Srbije prema Kosovu”. “Isto je kao kada su vršili agresiju na Kosovu tokom rata. Zloupotreba Interpola od strane Srbije je neprihvatljiva. Ovu odluku svako mora da shvati na isti način”, istakao je minister na sjednici parlamenta. I premijer Kosova je rekao da izjava Envera Hoxhaja “u potpunosti izražava stav vlade”. “Očekujem od Francuske da omogući da se Haradinaj vrati na Kosovo”, rekao je Mustafa. Na današnjem zasjedanju skupštine ne učestvuju poslanici opozicije zbog odlaganje odluke o izručenju Haradinaja Srbiji.

Mustafa: Tražićemo otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Mustafa je rekao da je on prošao kroz nekoliko faza i izrazio očekivanje da će biti završen priznanjem Kosova. “Smatramo da proces mora biti završen priznanjem”. Premijer Kosova je dodao da je neophodno obaviti razgraničenje sa Srbijom, kao i da Srbije treba da plati reparacije Kosovu. On je rekao da će od Srbije tražiti tačne lokacije masovnih grobnica i otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije.

“Pitanje nestalih, u Briselu je razmatrano u kontinuitetu kako bi izvršili pritisak na Srbiju da dostavi svu dokumentaciju. Zahtjevamo otvaranje arhiva vojske SRJ, onda ćemo imati pristup mjestima gdje postoji mogućnost da se nalaze posmrtni ostaci naših građana”, rekao je Mustafa u Skupštini Kosova. Kako je najavljeno, među 13 tačaka dnevnog reda na današnjem zasjedanju bi trebalo da se raspravlja o Zakonu o rudnicima i mineralima, pitanju naslijeđa, o spriječavanju konflikta interesa, kao i nadgledanju rada Agencije protiv korupcije.

Etiketa: , , ,