Nakon razoktrivanja FETO revidirao rukovodstvo: Izabrane i odgovorne osobe za područje Balkana


Nedjelja, 20 Novembra 2016

feto

Ankara – Nakon razotkrivanja rukovodstva terorističke organizacije Fetullahci (FETO) i inozemnih struktura, organizacija je izvršila revidiranje, a uprava od 14 osoba smanjena je na 11. Među novim dodanim članovima nalaze se Naci Tosun, Resit Haylamaz, Mustafa Yesil, Sadik Kesmeci i Irfan Yilmaz, javlja Anadolu Agency.

Sigurnosni izvori su saopćili da je razotkriveni FETO promijenio rukovodstvo, ali i odgovorne osobe za zemlje u inostranstvu.

Revidiranom rukovodstvu pod upravom Mustafe Ozcana, poznatog i pod nadimkom “imam Turske” dodani su Naci Tosun, Resit Haylamaz, Mustafa Yesil, Sadik Kesmeci i Irfan Yilmaz.

Za odgovornog za područje Amerike izabran je Ismail Buyukcelebi, a za područje Evrope Abdullah Aymaz.

Rukovodstvo FETO predvođeno Mustafom Ozcanom, koji dolazi nakon Fethullaha Gulena, smanjeno je sa 14 na 11 osoba.

Imena iz rukovodstva organizacije su 2014. godine napustila su Tursku, i počeli djelovati van njenih granica, a nije poznato gdje se trenutno nalaze.

Mustafa Ozcan je nakon Gulena najutjecajniji čovjek u organizaciji, a 2007. godine bio je odgovoran za škole pri FETO na Balkanu. Trenutno nije poznato u kojoj zemlji živi.

Dva člana rukovodstva koja žive u inostranstvu, dobila su državljanstvo zemalja u kojima žive. Naci Tosun odrekao se turskog državljanstva, te postao državljanimom Južnoafričke Republike, dok Mustafa Yesil pored turskog ima državljanstvo Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Za područje Evorpe izabran je Abdullah Aymaz, a za područje Zapadne Evrope izabran je Suleyman Tiftik, dok je njegov zamjenik Naci Guven.

Abdullah Aymaz nalazi se u crvenoj kategoriji traženih terorista, a nije poznato u kojoj zemlji živi.

FETO djeluje u 30 evropskih zemalja, a za područje Njemačke zadužen je Hayrettin Ozkul, Velike Britanije Adnan Azak, Francuske Huseyin Karakus, te Belgije Davut Yalcin.

Što se tiče Balkana, za područje BiH izabran je Mehmet Mutlu Karaosman, za Hrvatsku Ismail Korkmaz, za Srbiju Murat Koc, za Makedoniju Bayram Pinarbasi, za Kosovo Talip Aktas, a za Sloveniju Mustafa Karacan.

Izabrana je uprava i 20 azijskih zemalja, a izdvajaju se Harun Tokak, koji je izabran za područje Izraela, Mevlut Boztas, za područje Saudijske Arabije, Mustafa Arslan, za Japan, te Levet Oguz, za Kinu.

Pored toga, izabrano je i rukovodstvo za 20 afričkih zemalja.

Etiketa: , ,