Nakon što je doveden u pritvor zbog vožnje u pijanom stanju, policijaci ga istukli i ubili


Ponedjeljak, 22 Augusta 2016

[youtube ARgaO37QSZA]

Nakon što je pedesetišestogodišnji Vachel Howard uhapšen i odveden u pritvor zbog vožnje u pijanom stanju u junu 2012. od strane Policijske uprave Los Angelesa nakon sat vremena je proglašen mrtvim u bolnici Good Samaritan.

Ovih dana, četiri godine kasnije, ProPublic je objavio trominutni video koji otkriva zlostavljanje tog čovjeka od strane policajaca. Mrtvozornik je otkrio da je takozvani zahvat polugom oko vrata uzrokovao Howardovu smrti, te da je umro zbog krvarenja i prijeloma vratne hrskavice.

Prebili ga do smrti

Na snimci se jasno vidi kako je Howard bačen na pod te kako ga je šestoro policajaca udara te ga pokušava onesposobiti i elektrošokerima.

Policajci su izjavili kako je Howard imao nadljudsku snagu te da su mislili kako je pod uticajem kokaina, a to nije bilo tačno. Nakon policijske intervencije čovjek je ostao nepokretno ležati na podu, pokušali su ga probuditi ali nisu uspjeli. Pozvana je Hitna pomoć, ali je bilo prekasno.

Samo 22 dana suspenzije Policajac je kažnjen samo sa 22 dana suspenzije jer je policijska istraga pokazala kako je njegov zahvat koji je ubio Howarda “bio opravdan”. Porodica ubijenoga Vachela Howarda u novembru prošle godine dobila je 2 miliona i 850 hiljada dolara odštete od grada Los Angelesa zbog njegove smrti.

Etiketa: ,