Nova akcija protiv trafikinga: Legitimisano preko 100 lica, 10 privedeno


Nedjelja, 13 Novembra 2016

policia-kosova-arrestime

Priština – Prva akcija završena je u srijedu, a sprovedena je i 27. oktobra i 1. novembra, u Prištini, sa ciljem, navode iz kosovske policije – identifikovanja potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Pretresen je 31 lokal i 30 je zatvoreno.

Legitimisano je 109 lica koja su radila u ovim lokalima, a svima je ponuđena mogućnost da potvrde da li su bili izloženi bilo kakvoj formi trafikinga. Međutim, nijedno lice nije potvrdilo ovu tvrdnju. Pronađeno je 5 žena – 3 iz Srbije, 2 iz Albanije, koje su radile bez dozvole. One su predate Direktorijatu za strance i migraciju, dok će neke od njih morati i da plate kaznu od po 100 eura.

Istovremeno pronađena je jedna ženska osoba, koja je prijavljena kao nestala. Još četiri akcije sprovedene su u petak, u Vitini, Uroševcu, Gnjilanu, kao i na autoputu Uroševac – Priština. Uhapšeno je 10 lica – 7 muškaraca i 3 žene, različitih nacionalnosti – albanske, bošnjačke, romske i makedonske, a pronađene su i tri žrtve trgovine ljudima. Niz akcija KP-a sprovedeno je i od septembra do kraja oktobra, tokom kojih je uhapšeno više lica, kako zbog prisiljavanja na prostituciju, tako i zbog trgovine ljudima.

Etiketa: ,