Plan revitalizacije mosta u Mitrovici netransparentan


Ponedjeljak, 12 Decembra 2016

mitrovica-zid

Mitrovica – Skupštinski odbor za spoljna pitanja Kosova izrazio je zabrinutost zbog zida u Sjevernoj Mitrovici, koji su izgradile lokalne vlasti te zatražio veću transparentnost dijaloga sa Srbijom i veću odgovornost nadležnih. Opozicija, pak, smatra da je zid betonirao podjelu Kosova, te stoga traži i prekid dijaloga sa Srbijom.

Predsjedavajući odbora iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova, Elmi Reqica, kazao je da je ovaj zid bio iznenađenje te izrazio zabrinutost zašto cijeli projekat revitalizacije mosta nije dostupan kosovskim institucijama, kako bi se znalo šta se gradi i sa južne i sa sjeverne strane. “Mi ćemo insistirati na tome da nadležni organi, koji su uključeni u ove procese, budu što transparentniji i da polažu računa i komisiji i poslanicima, ali i građanima”, kazao je Reqica.

Puhie Demaku iz opozicionog pokreta Samoopredjeljenje rekla je da se o Mitrovici treba diskutovati na plenarnoj sjednici, a ne na sastanku Odbora. Ona je ipak rekla, da je ovom izgradnjom konkretno narušen suverenitet i integritet zemlje. “Dijalog je imao dva cilja – ujedinjenje zemlje i ubrzavanje puta evrointegracija, što nije uspjelo. Izgradnjom ovog zida sada je betonirana podjela. Zid ni u jednoj zemlji, ni u jednoj kulturi ne predstavlja ujedinjenje, već segregaciju i podjelu“, navela je ona. Demaku je takođe izrazila zabrinutost oko transparentnosti ovog procesa, i navela da je zid dokaz da postoje mnoge skrivene stvari i skriveni planovi. Zafir Berisha iz opozicione Inicijative za Kosovo je kazao da su zidovi projekti Srbije za podjelu Kosova. “Ono što je zabrinjavajuće je da i ukoliko maknemo ovaj zid, sutra će opet nešto slično da se izgradi.

To znači da ćemo neprestano imati problema sa ekstremističkim snagama koje podržava Beograd”, kazao je on. Ovo je rezultat kosovskih institucija koje su prihvatile da razgovaraju sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima, dodao je on. Berisha je rekao i da ovaj Odbor treba da predloži Skupštini da prekine dijalog, a da se potom formira ad-hoc komisija za razmatranje svih postignutih sporazuma kako bi oni, koji su prekršili Ustav postizanjem takvih sporazuma, bili predmet gonjenja. I Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova je zatražio prekid ovakvog dijaloga i razmatranje svih do sada postignutih sporazuma./Radio Slobodna Evropa/

Etiketa: ,