Prizren: Proučena Fatiha i data puna podrška turskom narodu


Nedjelja, 17 Jula 2016

pz1

Ni Prizren nije ostao bez upućene javne podrške turskom narodu i legitimno izabranoj Vladi Turske i predsjedniku Republike Turske – Recepu Tayyipu Erdoğanu, nakon neuspjelog državnog prevrata od strane djela turske vojske, u petak, 15. avgusta.

Miting podrške turskom narodu i turskom legitimno izabranom rukovodstvu, sinoć je počeo okupljanjem građana Prizrena iz svih etničkih zajednica u centru grada na trgu Šadrvan, koji su se potom mirno uputili preko Kamenog mosta do Konzulata Turske Republike.

Cijelo vrijeme povorku je do Konzulata Turske pratio muezin sa Sinan pašine džamije koji je učio fatihu, moleći se Allahu dž. š. za turski narod i tursku državu da prebrode ovaj, za njih, sudbonosni period, prenosi državni radio, RTK 2 – program na bosanskom. Skupu podrške pridružili su se i članovi i simpatizeri Demokratske stranke Bošnjaka i njihovih koalicionih parnera koji su burnim ovacijama dočakani na trgu Šadrvan od strane turske i drugih zajednica, učesnika mitinga. Ispred Konuzlata Turske proučena je Fatiha, a potom su se građani mirno razišli. “Večeras smo tu, sa svojom braćom, da u ovim teškim trenucima za tursku državu poručimo da smo uz turski narod i njihovog predsjednika RecepaTayyipa Erdoğana”, kazao je minsitra bez pottfelja u Vladi Kosova, Rasim Demiri, predsjednik DSB, dodavši da se Bošnjaci sjećaju Erdoğanovog zavjeta: “Ko na bilo koji način dirne Bošnjake, imaće protiv sebe oko 100 milijuna Turaka”.

Na mitingu podrške legitimnoj Vladi Turske i predsjedniku Erdoğanu pridružili su se i svršeni studenti iz Gore koji su fakultete završili u Turskoj okupljenih oko “Udruženja GEKAG” koje se bavi istraživanjem kulture i razvoju Gore. “Mi se ovdje zajedno sa građanima Prizrena solidarišemo u davanju podške našem bratskom turskom narodu, kome su pokušali da na nelegalan način svrgnu njihovu demokratski i legitimnu izabranu vlast. Hvala Allahu, On nije dao da nasilnici vladaju Turskom i drago mi je da je narod Turske odbranio svoju legitimnu izabranu vlast i predsejdnika Erdoğana koji je na izborima dobio 52 odsto glasova biračkog tijela”, kazao je Ajkan Bećiri, svršeni student teologije. Na mitingu podrške zatičemo i Dr. Hüseyina Kansu, privrednika i bivšeg člana Turskog parlamenta, porijeklom iz Sandžaka, koji je ujedno i učestvovao u osnivanju Erdoğanove AK partije. “Ja ću sa ponosom pamtiti riječi našeg predsjednika: ‘Želim da bude makar jedan Bošnjak u mojoj partiji, želim da budeš ti, da budeš predstavnik moje stranke među svim Bošnjacima gdje god se nalazili u svijetu’. I ove riječi nosim stalno u sebi i sa ponosom ih se sjećam”, kazao je turski privrednik Dr. Hüseyin Kansu.

pz2

Etiketa: