SAD negiraju da je Holbrooke obećao da neće priznati Kosovo


Utorak, 22 Augusta 2017

Američki State Department odbacio je navode Srbije da je pokojni američki diplomata Richard Holbrooke pisao Miloševiću i obećao da Washington neće priznati nezavisnost Kosova.

Američki State Department negirao je navode Srbije da je 1998-99. Holbrooke pisao Miloševiću i obećao mu da SAD “nikada neće priznati Kosovo”. “Ovo jednostavno nije tačno. Ne postoji takvo pismo”, stoji u e-mailu koji je BIRN dobio od State Departmenta. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je 15. avgusta za “Srpski telegraf” izjavio da je Holbrooke poslao pismo u kojem obećava da SAD “nikada neće priznati nezavisnost Kosova”, a koje je kasnije nestalo odnosno ukradeno.

List citira Dačićeve riječi da se Miloševićeva sekretarica “kune da je Milošević zvao i da joj je dao papir na kome je Holbrooke, tadašnji glavni pregovarač između Zapada i Srbije i američki izaslanik, potpisao Miloševiću da Amerika nikada neće priznati nezavisnost Kosova”. On je optužio opozicione stranke u Srbiji da su ukrali taj dokument. Za BIRN u svom odgovoru iz Stare Departmenta kažu kako je za SAD status Kosova kao nezavisne države jasan. “Sjedinjene Države i više od 100 drugih zemalja priznale su Kosovo”, navodi se u njihovom odgovoru. “I Kosovo i Srbija se moraju fokusirati na budućnost.

Trebaju udvostručiti napore kako bi kroz pregovore pod vodstvom EU radili na potpunoj normalizaciji odnosa, što bi imalo beneficije za stabilnost i sigurnost u regionu i pomoglo u pridruživanju ove dvije zemlje EU”, pišu iz State Departmenta. Dačić je takođe dodao da nijedna državna institucija ne posjeduje originalni primjerak Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Međutim, Stejt department i to osporava, potencirajući da je čitava star sa Daytonskim sporazumom javno evidentirana.

“Srpski telegraf” je 17. avgusta objavio da je srpska policija pokrenula istragu o nestalim dokumentima, ali o tome BIRN nije mogao dobiti potvrdu. Holbrooke je preminuo 2010. godine. Zajedno sa švedskim diplomatom Carlom Bildtom posredovao je u postizanju sporazuma kojim je okončan rat u BiH, koji je trajao od 1992 do 1995.

Nakon završetka rata, tadašnji američki predsjednik Bill Clinton ga je postavio za svog specijalnog izaslanika za Balkan, koji je vodio pregovore za rješavanje situacije na Kosovu tokom rata.

On je 1999. godine otputovao u Beograd da preda Miloševiću konačni ultimatum Zapada prije početka NATO napada, nakon kojih je Srbija izgubila svoj uticaj na Kosovu./BIRN/

Etiketa: , ,