Srbija bijesna zbog odnosa Makedonije i Kosova


Utorak, 22 Augusta 2017

Katimerini primjećuje da je spor uslijedio u vrijeme kada Makedonija pokušava da oživi svoju kandidaturu za pridruživanje Evropskoj uniji i NATO, nakon perioda koji su obilježila politička previranja.

Grčke diplomate zabrinuto su pratile razvoj događaja na Balkanu, nakon što je Srbija povukla cjelokupno osoblje iz svoje ambasade u Skoplju. To piše grčki list Katimerini u onlajn izdanju. Katimerini ističe da je Beograd povukao osoblje iz ambasade nakon što je optužio Makedoniju za “ofanzivno djelovanje” protiv Srbije.

Grčki sajt navodi da je Beograd izgleda bijesan, jer Skoplje unaprjeđuje odnose s Prištinom. Katimerini primjećuje da je spor uslijedio u vrijeme kada Makedonija pokušava da oživi svoju kandidaturu za pridruživanje Evropskoj uniji i NATO, nakon perioda koji su obilježila politička previranja. Grčki list podsjeća da je premijer Makedonije Zoran Zaev formirao koalicionu vladu u junu, skoro šest mjeseci nakon izbora u toj zemlji. Naglašava i da Grčka insistira da se spor sa Makedonijom oko imena te zemlje riješi prije nego što se ta država pridruži međunarodnim savezima.

Makedonska vlada saopštila je ranije da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO uzeti u obzir stavove većine zemalja EU, iako je Zaev prije samo tri i po mjeseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno. Vlada Zaeva je, međutim, saopštila da “razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama”, da u slučaju otvorenih pitanja “vodi politiku dobrosusjedske i regionalne saradnje”, ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u UNESCO “uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije”. Ranije danas, makedonska agencija “Makfaks” javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u UNESCO i ocijenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo inostranih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd. Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u UNESCO, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa “dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije”. Poslije najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesco, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promjeni stav po pitanju imena Makedonije.

Etiketa: , , ,