Srbija poslala Francuskoj zahtjev za izručenje Haradinaja


Utorak, 10 Januara 2017

Beograd – Ministarstvo pravde Srbije poslalo je Francuskoj zahtjev za izručenje bivšeg kosovskog premijera i zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova Ramusha Haradinaja.

Uz zahtjev za izručenje, poslana je i prateća dokumentacija prevedena na francuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uvjeta za izručenje.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Istovremeno, i Skupština Kosova raspravlja o hapšenju Haradinaja. Francuska policija uhitila ga je prije šest dana po nalogu Srbije, zbog sumnji da je tokom sukoba na Kosovu počinio ratne zločine. Dužnosnici Kosova izjavili su da je potjernica Srbije nezakonita i s jasnom tendencijom da se isprovocira napetost i konflikt.

Očekuje se da Skupština Kosova usvoji rezoluciju kojom se traži da se Haradinaj što prije oslobodi.

“Kosovske opozicione stranke zahtjevaju od vlade da odmah prekine dijalog sa Srbijom dok je premijer Kosova Isa Mustfa ocjenio potjernice Srbije kao pokušaj destabilizacije stanja na Kosovu i u regiji. Haradinaj je i sredinom 2015. godine bio uhapšen u Sloveniji, takođe na temelju potjernice iz Srbije, i nakon saslušanja pušten je na slobodu. Prije toga, 2008. i 2012. godine, dva puta mu je suđeno pred Tribunalom u Hagu i oba puta je proglašen nevinim”, javlja Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Etiketa: , ,