Stanovnici Kosova i Makedonije najsrećniji na Balkanu


Ponedjeljak, 2 Januara 2017

Kosovari su najsrećniji na Balkanu, rezultat je ankete agencije za ispitivanje javnog mnjijenja Brima Gallup.

U anketi se 56 odsto ispitanih Kosovara izjasnilo kao srećno, dok je 11 odsto reklo da se osjeća nesrećnim, tako da je “neto sreća” na kosovu plus 45 odsto. Iza Kosovara su Makedonci od kojih se 52 odsto izjasnilo kao srećno, a 10 odsto nesrećnim, te je makedonska “neto sreća” plus 42 odsto.

U Srbiji je izmjerena “neto sreća” od plus 38 odsto, odnosno srećnim se izjasnilo 48 odsto anketiranih, a nesrećnim 10 odsto. Iza Srbije se nalazi Albanija gdje je “neto sreća” 35 odsto, odnosno, 49 odsto stanovnika je srećno, ali se 14 odsto osjeća nesrećno.

Najmanje zadovoljni ličnim životom su anketirani u Grčkoj, gdje je “neto sreća” plus 21 odsto, pošto se 34 odsto smatra srećnim, a 13 odsto kaže da nije srećno. Među Grcima je i najviše neutralnih po pitanju lične sreće – 52 odsto. Anketa je pokazala i da su građani Makedonije optimističniji od susjeda iz EU, ali manje optimistični od žitelja Kosova i Albanije.

Na pitanje da li smatrate da će 2017. biti bolja, gora ili ista, u Makedoniji je optimizam izrazilo 39 odsto, a pesimizam 21 odsto ispitanih, čime je optimizam makedonskih gradjana u ukupnom rezultatu plus 18, dok je u susednim članicama EU Grčkoj minus 30, a u Bugarskoj minus pet.

Ispred Makedonaca po optimizmu su stanovnici Kosova sa plus 33 i Albanije sa plus 35, dok je u Srbiji sa neto rezultatom minus jedan, skoro jednak broj optimista – 30 odsto i pesimista – 31 odsto.

Anekta o tome koliko se ljudi osećaju srećnima i kakva su im očekivanja WIN/Gallup Internationala, čiji je Brima dio, sprovedena je u 66 zemalja sveta, a obavljena od oktobra do decembra 2016./beta/

Etiketa: , , , , , ,