Turska i Rusija žele obim trgovinske razmjene povećati na 100 milijardi dolara


Srijeda, 10 Augusta 2016

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u utorak nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom istakao kako su obje strane krajnje odlučne te su pokazale potrebnu volju da međusobne odnose iznova vrate na pređašnji nivo, naglasivši da Turska i Rusija žele obim trgovinske razmjene povećati na 100 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

“Obje strane su krajnje odlučne te su pokazale potrebnu volju da međusobne odnose iznova vrate na pređašnji nivo, pa čak i više od toga. Moje mišljenje je da javnost u obje zemlje od nas ima upravo takva očekivanja. U tom kontekstu, kao rezultat današnjih razgovora donijeli smo odluke koje će odnose Turske i Rusije ponovo vratiti na očekivani nivo na političkom, ekonomskom, kulturnom i socijalnom planu”, rekao je Erdogan, govoreći o odnosima Turske i Rusije.

Turski predsjednik je istakao da će dvije zemlje neophodne korake napraviti, kako je kazao, postepeno i zajedno.

“Ponovno održavanje sastanka Visokog vijeća za ekonomsku saradnju, ponovno uspostavljanje charter letova, ukidanje mjera koje onemogućavaju međusobnu trgovinu, uključujući i poljoprivredu, otvaranje vrata za turske poduzetnike u Rusiji, ponovno uspostavljanje bezviznog režima su pitanja na kojima ćemo zajedno i postepeno napraviti neophodne korake”, kazao je Erdogan.

Napomenuo je kako su se usaglasili i u vezi sa formiranjem Tursko-ruskog investicijskog fonda.

“Nuklearnoj centrali Akkuyu ćemo dati status strateške investicije. U tom smjeru poduzimamo korake. Usaglasili smo se u vezi sa formiranjem Tursko-ruskog investicijskog fonda. Povećat ćemo saradnju u oblasti vojne industrije. Pozitivno gledamo i na formiranje trilateralnog mehanizma Turska-Rusija-Azerbejdžan u smjeru razmatranja regionalnih pitanja”, istakao je Erdogan.

Na kraju je izjavio da je obim trgovinske razmjene između Turske i Rusije ranije dostigao 35 milijardi dolara, dodajući da je nakon posljednjih dešavanja taj obim smanjen na 27 ili 28 milijardi dolara.

“Sjetite se da su Turska i Rusija ranije postavile cilj od 100 milijardi dolara trgovinske razmjene. Odlučni smo da se krećemo prema tom cilju. Danas iznova krećemo u tom smjeru i istom odlučnošću idemo prema tom cilju”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je danas boravio u posjeti u Ruskoj Federaciji. Erdogan se u St. Petersburgu sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prvi put nakon obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, nakon što je narušen zračni prostor Turske.

U delegaciji s turskim predsjednikom su zamjenik premijera Mehmet Simsek, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar kulture i turizma Nabi Avci, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Faruk Celik, ministar prirodnih resura i energije Berat Albayrak, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan.

Etiketa: , , ,