Uhapšeni: Nismo znali da napadamo turski konzulat


Utorak, 29 Novembra 2016

prizren

Prizren – I. Saramati, E. Saramati, B. Saramati, E. Saramati i B. Badallaj su pet osoba koje su uhapšene zbog sumnje da su autori napada počinjenog 28. novembra na turski konzulat u Prizrenu.

Portal KALLXO.com je osigurao zahtjev Osnovnog tužilaštva u Prizrenu za određivanje pritvor za petero uhapšenih. Oni su osumnjičeni za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti. U zahtjevu je opisano djelo koje su uhapšeni počinili 28. novembra, na Dan nezavisnosti Albanije.

“Dana 28.11.2016. godine, negdje oko 04:21 minuta u Prizrenu, u ulici ‘Remzi Ademaj’, tačnije na objekat turksog konzulata u saradnji su uzrokovali opštu opasnost za život ljudi i imovine na takav način da su zapalili fitilje dviju boca molotovljevim koktelom i bacili ih u pravcu prozora konzulata. Također su bacali i kamenje u pravcu istog objekta i pritom polomili straklo na jednom prozoru, gdje su izazvali da zid pocrni. Nakon ovog djela su pobjegli sa lica mjesta”, navodi se u zahtjevu. Tužilaštvo je također pružilo razloge zašto zatvorenici moraju ići u pritvor, a trenutno se oni nalaze u policijskom pritvornom centru u Prizrenu.

Tužilaštvo navodi da zatvorenicima treba biti određen pritvor jer je protiv istih počela istragu o napadu na turski konzulat. Zahtjev tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenim za napad na turski konzulat u Prizrenu. “Da je u konkretnom slučaju počela istraga gdje se trebaju saslušati okrivljeni, predstavnici oštećenog – turskog kozulata i eventualne svjedoke, i sumnja se da pritovrene osobe mogu sakriti ili krivotvoriti i uništiti tragove zločina ili posebne okolnosti, ukazuju na to da oni mogu ometati tok krivičnog postupka tako što će uticati na svjedoke”, dodaje se u zahtjevu. Tužilaštvo, kao drugi razlog određivanja pritvora predstavlja težinu djela.

“Imajući u vidu težinu zločina, jer je napadnut objekat koji predstavlja drugu državu, namjera ili okolnosti pod kojim aje počinjeno krivično djelo pokazuju opasnost da isti mogu ponoviti djelo slične krivične prirode”, navodi se u zahtjevu.

Napad na turski konzulat je počinjen u toku jučerašnjeg dana, a danas je Regionalna policija u Prizrenu uhapsila još jednu osobu nakon objavljivanja jednog video snimka, na kojem se vidi kako jedna osoba skida tursku zastavu sa stuba na kojem postavljena tik uz zastavu Albanije.

Etiketa: , ,