VIDEO: Boston Dynamicsovi roboti sve moćniji


Petak, 18 Oktobra 2013

[youtube SD6Okylclb8]

Poznati proizvođač robota objavio 3 nova video filma u kojima prikazuju novu stepenicu njihovog razvoja.

Boston Dynamicsovi roboti WildCat, AlphaDog i ATLAS su nas zainteresirali još prije nekoliko godina kada smo započeli s praćenjem njihovog razvoja. Od sporih, nezgrapnih i smiješnih mehanotroničkih šklopocija, ova se trojka sve više pretvara u ozbiljne robote, koji će jednog dana svoju primjenu naći u raznim vojnim i policijskim jedinicama, te spasilačkim službama širom svijeta.
U prvom videu možete vidjeti kako je humanoidni robot ATLAS naučio hodati po “kvrgavom terenu”, te je u stanju sve bolje držati ravnotežu, što će mu jednog dana omogućiti potragu za žrtvama nesreća u ruševinama. Tako barem priča Boston Dynamics, no vrlo vjerojatno će mu dodatna svrha biti ratovanje na raznim terenima. Robot se i dalje pridržava na žicama, te nema vlastiti pogon, ali ako ste ga počeli pratiti od naših prvih reportaža, moći ćete vidjeti kako je napravljen veliki napredak.

Drugi video predstavlja AlphaDoga (službeno ime LS3), četveronožnog robota koji se razvija s ciljem da jednog dana postane neka mješavina robota planinara i transportnog brdskog vozila, koje je zamišljeno po uzoru na zastrašujuće čeveronožne robotizirane oklopnjake iz Star Warsa. U filmu možete vidjeti kako je sada došao u fazu da može pratiti planinara pri usponu na brdo, pa ga stoga nije teško zamisliti kao nosača opreme ekspedicijama na Mount Everest, čime bi poneki šerpa mogao izgubiti posao.

U trećem videu Boston Dynamics demonstrira svojeg robota trkača, WildCata (bivši Cheetah), koji je također četveronožan poput AplhaDoga, no kreće se znatno brže, te može trčati kasom ili u galopu, kao i izvoditi brza skretanja. Nije nam teško zamisliti kako će ovakav stroj jednog dana naganjati ljude po bojišnici, te se neće zaustavljati sve dok ne eliminira svoju žrtvu.

Kod svih ovih robota najveći je problem još uvijek pogonska energija, jer im baterije nisu u stanju omogućiti dužu autonomiju, dok su benzinski motori kakve recimo koristi WildCat nepraktični i bučni. Vjerujemo kako će u novoj fazi Boston Dynamics razviti bolje baterije za svoje robote, pa s nestrpljenjem očekujemo njihove nove filmove u serijalu “BD Terminatori”.
vidi.hr