Zuckerberg pokrenuo novu aplikaciju Threads: Pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja


Subota, 8 Jula 2023

Vlasnik Facebooka, odnosno kompanije Meta Mark Zuckerberg, pokrenuo je dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru i njegovom vlasniku Elonu Musku, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

“Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads”, napisao je Zuckerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emojijem vatre. Saopštio je da je aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja.

Aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkati, ponovno objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 karaktera i uključivati poveznice, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta.
Dostupna je na Apple App Storeu, a biće povezana s Instagramom. Snimci ekrana na App Storeu pokazuju kontrolnu tablu koja izgleda slično Twitteru.

Meta opisuje Threads kao “aplikaciju za razgovor zasnovanu na tekstu”.

Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom. To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Twitteru u vrijeme kada novo vodstvo te kompanije pokušava oživjeti njezin posrnuli posao.

Dionice Mete su u srijedu porasle za tri posto prije lansiranja Threadsa, nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških kompanija dok je šire tržište palo.

Treba naglasiti da Facebookov Threads još nije pokrenut u Evropi zbog regulatornih problema./klix

Etiketa: ,