Çfarë është degjenerimi makular?


E martë, 29 Dhjetor 2020

Nëse keni qenë me fat sa të keni një vizion pa probleme gjithë jetën tuaj, mund të jetë e lehtë të kesh sytë e shëndetshëm e të mirëqenë. Sidoqoftë, ndërsa plakemi, vizioni ynë fillon të ndryshojë – pavarësisht nëse kjo do të thotë të keni nevojë papritmas për syze leximi ose të bëheni më të ndjeshëm ndaj dritës dhe shkëlqimit të dritës.

Ndërsa plakeni, sytë tuaj bëhen gjithnjë e më të ndjeshëm ndaj një numri kushtesh, të tilla si kataraktet, sëmundjet diabetike të syve, shikimi i dobët dhe glaukoma.

Një tjetër gjendje e zakonshme e lidhur me moshën është degjenerimi makular, një sëmundje që prek më shumë se 10 milion amerikanë, sipas Institutit Kombëtar të Syrit është shkaku kryesor i humbjes së shikimit tek njerëzit mbi 50 vjeç. Megjithatë, pavarësisht prevalencës së tij, ka akoma shumë konfuzion rreth degjenerimit makular. Për të shqyrtuar faktet, revista Health ka biseduar me Yasha Modi, MD, Asistent Profesor Klinik në Okulistikë në NYU Langone New York City, për t’iu përgjigjur pyetjeve të zakonshme dhe për të mësuar informacione thelbësore në lidhje me gjendjen e syve.

Çfarë është saktësisht degjenerimi makular?

Thënë thjesht, kur dëgjoni për degjenerimin makular, njerëzit zakonisht flasin për degjenerimin makular të lidhur me moshën (AMD). Kjo i referohet prishjes së pjesës qendrore të retinës, e quajtur makulë, e cila është përgjegjëse për shikimin më të mprehtë.

“Edhe pse këta pacientë nuk përfundojnë kurrë plotësisht të verbër, ata përfundojnë me njolla të verbra qendrore të cilat kufizojnë rëndë vizionin dhe funksionin e tyre ditor,” thotë Dr. Modi.

Njerëzit me AMD më të përparuar shpesh humbasin aftësinë për të lexuar, drejtuar makinën, parë detajet dhe njohin fytyrat dhe ngjyrat.

Gjithashtu është e rëndësishme të theksohet se degjenerimi makular përfshin një spektër sëmundjesh – zakonisht të klasifikuara si AMD “të hershme”, “të ndërmjetme” dhe “të vona” – që mund të përparojnë me dekada, thotë Dr. Modi. Format më të hershme të AMD shpesh janë asimptomatike.

Sidoqoftë, me kalimin e kohës, “pacientët mund të vërejnë ndonjë shtrembërim ose turbullim qendror të shikimit, ndërsa kjo përparon edhe më shumë në dhëmbëza ose atrofi të indeve, ata përfundojnë me njolla të qarta të qorruara qendrore”.

Ekzistojnë gjithashtu dy nëngrupe të AMD: të thatë dhe të lagësht. Me AMD të thatë, grumbuj lipidesh dhe proteina të quajtura “drusen” grumbullohen nën makulën dhe me kalimin e kohës, retina mund të hollohet ose atrofizohet në mënyrë progresive.

Ndërsa AMD e lagur është kur enët e gjakut anormale fillojnë të rriten nën retinë, të cilat mund të rrjedhin gjak ose lëngje të tjera, të mbresë makulën dhe të shkaktojnë humbje të shikimit.

Sipas Akademisë Amerikane të Okulistikës e thata është shumë më e zakonshme se e lagështa dhe përbën rreth 80% të rasteve të AMD. Sidoqoftë, Dr. Modi tregon se njerëzit që kanë AMD të lagur, zakonisht kanë lagështirë dhe të thatë, të cilat punojnë së bashku për të ndikuar në shikimin e tyre. Pra, edhe nëse forma e lagësht korrigjohet, ata përsëri do të kenë larminë e thatë.

Dhe megjithëse degjenerimi makular më shpesh ndodh me moshën, sëmundja Stargardt është një lloj shumë i rrallë i degjenerimit makular që prek fëmijët dhe adoleshentët dhe shkaktohet nga një gjen recesiv, thuhet sipas Fondacionit Amerikan të Degjenerimit të Makulës.

Cilat janë simptomat?

Simptomat e degjenerimit të thatë të makulës priren të shfaqen gradualisht dhe mund të ndryshojnë. Ato mund të përfshijnë: shtrembërime vizuale, shikim të reduktuar qendror në njërin ose të dy sytë, nevojën për dritë më të ndritshme kur lexoni, probleme për t’u përshtatur me nivele të ulëta të dritës (si një restorant i zbehtë), turbullira gjatë përpjekjes për të lexuar dhe vështirësi në njohjen e fytyrave.

Të gjitha këto janë simptoma të AMD-së së vonë. Por nëse vini re se shikimi juaj qendror është i fikur, ose keni probleme në njohjen e ngjyrave dhe detajeve të imëta, veçanërisht nëse jeni mbi 50 vjeç, duhet të konsulltoheni me mjekun tuaj për të zbuluar nëse po përjetoni shenja të hershme.

A ka ndonjë faktor rreziku?

Meqenëse shumica e njerëzve diagnostikohen me degjenerim makular të lidhur me moshën, faktori më i madh i rrezikut është të jesh mbi 50 vjeç, thotë Dr. Modi.

Ka edhe disa prova që gjenetika luan një rol. “Ne e dimë se shumica e pacientëve me degjenerim makular rrjedhin nga prejardhja europiane,” thotë ai. “Dhe ka sinjale më bindëse se kjo është një gjendje e trashëguar gjenetikisht.” Kjo ende nuk ka asnjë provë shkencore përfundimtare që AMD është e lidhur me gjenetikën.

Ndërsa mosha dhe gjenetika janë dy gjëra mbi të cilat nuk keni kontroll, mjekët kanë gjetur faktorë të tjerë të rrezikut për AMD, veçanërisht pirjen e duhanit dhe dietën.

“Ne e dimë që pacientët që pinë duhan kanë një rrezik më të lartë jo vetëm të përparojnë në fazat e mëvonshme të degjenerimit makular, por gjithashtu të kenë humbje të konsiderueshme të shikimit nga degjenerimi makular”, thotë Dr. Modi. Edhe nëse dikush ka pirë duhan për disa vite, lënia e duhanit menjëherë mund të zvogëlojë rrezikun e AMD.

Dr. Modi thotë se studimet kanë treguar se dieta mund të luajë gjithashtu një rol. Ai rekomandon të hani një dietë të ulët në mish dhe yndyrna shtazore, ndërsa merrni shumë perime dhe zarzavate me gjethe të errëta.

A është e shërueshme?

Ndërsa ende nuk ka një kurë përfundimtare për degjenerimin makular, Dr. Modi thotë se ka pasur shumë sukses në trajtimin e pacientëve me faza të hershme të degjenerimit makular me “vitamina të syve” ose vitamina “AREDS”.

Në fakt, prova e parë e Studimit të Sëmundjes së Syve në lidhje me Moshën (AREDS) zbuloi se marrja e një kombinimi të vitaminës C, vitaminës E, beta-karotenit, zinkut dhe bakrit uli rrezikun e formave më të përparuara të AMD me 25%. Studiuesit testuan një formulë të re që ndërroi luteinën dhe zeaksantinën për beta-karoten (AREDS2) me rezultate të ngjashme.

Për rastet e degjenerimit të lagësht të makulës, kur ka një rritje të enëve të gjakut që mund të kompromentojnë shpejt cilësinë e shikimit, mjekët do të aplikojnë ilaçe direkt në sy, shpjegon Dr. Modi.

Ky trajtim ndihmon në ruajtjen e vizionit ekzistues dhe madje edhe në rikuperimin e disa shikimeve të humbura nëse filloni mjaft herët.

A ka ndonjë mënyrë për ta parandaluar atë?

Ndërsa shumë shkaqe të AMD nuk janë të parandalueshme, Dr. Yasha tregon se sigurisht nuk dëmton nëse i shmangeni pirjes së duhanit, përqendrimin në mbajtjen e kolesterolit në një nivel të shëndetshëm dhe mbajtjen e një jetese të shëndetshme në përgjithësi – veçanërisht nëse keni një histori familjare të degjenerimit makular.

“Gjithashtu është e rëndësishme që pacientët të marrin depistime të përshtatshme klinike, veçanërisht pas moshës 50 vjeç”, thotë ai.

Në këtë rast, kjo do të thotë një kontroll vjetor i syve, në të cilin bebëzat janë të zgjeruar dhe retina është ekzaminuar plotësisht. Ky lloj i depistimit nuk është i rëndësishëm vetëm për zbulimin e fazave të hershme të degjenerimit makular, thotë ai, por edhe gjendje të tjera të syve si glaukoma, që shpesh janë pa simptoma derisa të bëhen më serioze.

Në atë mënyrë, ju mund ta kapni gjendjen në fazat e hershme, potencialisht ta mbani atë të mos përparojë, dhe madje të ktheni efektet përmes trajtimit./Prizren Post/

Etiketa: