Prizren Post - Nga qendra e Ballkanit!

E vërteta për një Brexit pa marrëveshje

Prizren Post | 21:34 - 23.11.2018

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Trupi politik britanik është përsëri dredhues. Theresa May ka emëruar ministra të rinj, duke përfshirë sekretarin e saj të tretë të Brexit dhe duke numëruar, pas një raundi tjetër të dorëheqjeve të kabinetit.

Kundërshtarët e kryeministres janë në mënyrë të ethshme (nëse jo) duke komplotuar për ta sjellë poshtë. Pozicioni i opozitës Laboriste është i pashpresë. Shkaku i këtij kaosi është se ata me mashtrime të gjata për atë që do të thoshte Brexit, janë detyruar të gëlltisin një dozë realiteti.

Me kohë negociuese pothuajse, Britania ka marrëveshjen e papërsosur që do të ishte gjithmonë e mundur. Premtimet për të patur tortë dhe për të ngrënë i kanë dhënë mundësi një oferte më pak të shijshme. Megjithatë, ndër Brexiterëve jeton një fantazi shpresëdhënëse: ideja se, nëse gjithçka tjetër dështon, Britania mund të përparojë jashtë Bashkimit Europian pa nënshkruar asnjë marrëveshje. Ithtarët e idesë tregojnë një Brexit pa marrëveshje, si një mënyrë për të shmangur dhënien e terrenit ose parave në Bruksel. Ata hedhin poshtë vërejtjet si një raund tjetër i alarmit “Projekti Frika” që mbetën të mbetur para referendumit.

Ata janë gabimisht të gabuar. Është koha për të zhbllokuar fantazitë e fundit, dhe më të rrezikshmit, të Brexit.

Nocioni që Britania duhet të largohet nga BE pa rënë dakord për kushtet e daljes apo pagesa e kartës së saj ka fituar monedhën. Ndoshta dy duzina Tory MPS duan një rezultat të tillë, tani që një cake-and-eat-it marrëveshje është jashtë menysë. Duke pasur parasysh shumicën e hollë të meshës së qeverisë, ky grup i vogël ka ndikim të pamohueshëm. Garancitë nga ministrat e nivelit të lartë që Parlamenti do të bllokonte një dalje pa marrëveshje, janë kushtetuese të diskutueshme. Publiku, ndërkohë, janë të shqetësuar që nuk ka asnjë marrëveshje. Sondazhet tregojnë se shumë votues do të preferonin një kandidat nga BE-ja se sa të pranojnë kompromisin që znj. May ka goditur.

Realiteti është se asnjë marrëveshje nuk përbën një marrëveshje shumë të keqe, siç tregon edhe konferenca jonë këtë javë. Ajo do të griste 45 vjet marrëveshje me kontinentin që në kujtesën e gjallë ka shkuar nga kërcënimi ekzistencial ndaj aleatit vital. Ajo do të shkëmbejë anëtarësimin e tregut të vetëm të BE-së për marrëdhëniet tregtare më të zhveshura të mundshme. Renegimi në £ 39bn ($ 50bn) në detyrimet ndaj BE-së do të shkatërronte kredibilitetin ndërkombëtar të Britanisë. Arritja e asnjë marrëveshje mbi kufirin irlandez do të testonte Marrëveshjen e së Premtës së Mirë që përfundoi një konflikt të armatosur serioz. Dhe zhvendosja e dhunshme e gati çdo marrëveshje ligjore midis Britanisë dhe Europës do të prekë jetën e përditshme si asgjë jashtë kohës së luftës.

Miti ka pranuar se asnjë marrëveshje thjesht nuk do të thotë asnjë marrëveshje tregtare. Përkrahësit e një daljeje pa marrëveshje thonë se do të përfshijë tregtinë Britanike me BE-në në termat standarde të përdorura nga anëtarët e tjerë të Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT). Jo-tregtarët argumentojnë, saktësisht, se Britania mund të përshtatet përfundimisht me këtë. Do të ishte e dhimbshme, por ekonomia mund të lëvizte përtej industrive si prodhimi i makinave, të cilat do të shkatërroheshin nga tarifat prej 10% që do të imponohej nga BE-ja në eksportet britanike. Konsumatorët do të fitonin nëse qeveria do të merrte shumë pak gjasa që të shfuqizonte të gjitha tarifat, siç sugjerojnë ekonomistët pa tregtarë. Por sektorët e mbrojtur, veçanërisht bujqësia, do të thaheshin. Dhe shumë votues të Lënies mund të habiten se çmimi i daljes ishte rënia e shumë prej prodhimit të lartë të Britanisë dhe rënies së bujqësisë.

Më e rëndësishmja, asnjë marrëveshje nuk do të thotë jo vetëm një marrëveshje tregtare, por shkëputja e një korpusi të tërë të marrëveshjeve ligjore me BE-në. Britania do të lihej pa rregulla për të qeverisur tregtinë me materiale radioaktive, tregjet ndërkombëtare të energjisë elektrike, pastrimin e kontratave financiare, aviacionin, rregullimin e barnave, kontrollin e emigracionit dhe shumë gjëra tjera. Ajo që disa Brexiterë e përshkruajnë si një “pushim të pastër” nga Europa do të ishin në të vërtetë të çrregullt.

Përfaqësuesit e mosmarrëveshjeve kundërshtuan se Britania dhe BE do të nënshkruajnë shpejt marrëveshjet e anës për të zbutur më të këqijat e fluturimeve që lejojnë kaosin, për shembull, për të sjellë në shtëpi banorët e bllokuar. Por nuk ka gjasa që BE do të bëjë më shumë se minimumi nëse Britania nuk do të paguajë borxhet e saj. Ajo që mbetet vullneti i mirë do të kthehej në pluhur. Brexiterët thonë se mungesat mund të shmangen nëse Britania i hodhi kufijtë e saj të hapur ndaj produkteve të BE-së pa kontrolle. Por përjashtimi i çdo lloj rregullimi do të ishte një mënyrë e çuditshme për Britaninë që “të merrte kontrollin”, siç premtoi fushata e Lënies.

Nëse Zonja May mund të pyesë se si ky rezultat i tmerrshëm ka ardhur të jetë më popullor se marrëveshja e saj e vështirë, ajo duhet të fillojë duke lexuar sërish fjalimet e veta. Mantra e saj se “asnjë marrëveshje nuk është më mirë se një marrëveshje e keqe”, duhej të bindte BE-në për t’i dhënë Britanisë kushte më të mira. Nuk funksionoi. Por ajo goditi një akord në shtëpi. David Davis, sekretari i parë i Brexit, i krahasoi bisedimet me blerjen e një shtëpie: “Ju nuk ecni brenda dhe thoni: “Unë do ta blejë shtëpinë, tani sa është çmimi? “Pra, pse duhet të jetë ndryshe një negociatë e madhe si kjo? “Përgjigjja është se blerja e një shtëpie nuk do të thotë të qëndrojmë pranë status quo-së, ndërsa jo nënshkrimi i marrëveshjes së Brexit do të thotë të shkëmbejmë status quo-in për një alternativë të re dhe shumë të keqe. Analogu i blerjes së shtëpive funksionon vetëm nëse blerësi ka djegur shtëpinë e tyre ekzistuese dhe është duke negociuar për të blerë të vetmen në treg.

Avokatët e mosmarrëveshjeve me të njëjtin besim të gabuar me të cilin iu afruan bisedimeve të Brexit. Paralajmërimet e zymta për atë që do të ndodhë pas referendumit kanë dalë të jenë të tejskajshme. Britania nuk ka rënë në recesion, siç parashikojnë Lënësit, edhe pse performanca e saj në krahasim me ekonomitë e tjera të përparuara ka rënë. Mund të mos ndikojë ndikimi i asnjë marrëveshjeje të jesh më pak i keq se sa të frikësohesh? Ndoshta. Por ndërprerja e shkaktuar nga një dalje e pandërprerë do të ishte shumë më dramatike sesa dëmtimi ekonomik i shkaktuar nga votimi i Brexit.

Publiku nuk mund ta shohë lehtë atë që kanë humbur, si rezultat i anulimit të Britanisë nga të qenit anëtari më i shpejtë i G7 në një nga më të ngadalta. Një Brexit pa marrëveshje, nga ana tjetër, mund të ketë efekte shumë të dukshme. Esencialet thahen, udhëtarët bllokohen, autostradat bllokohen: këto gjëra sjellin poshtë qeveritë dhe minojnë besimin në politikën demokratike.

Në vitin 2000 administrata e Tony Blair u zhyt në krizë kur protestuesit e kamionëve bllokuan rafineritë e naftës. Protestat zgjatën mezi një javë, por ende detyruan supermarkete të ushqehen me bukë dhe qumësht, dhe qeverinë për të shpërndarë ambulanca të ushtrisë. Është e vështirë të imagjinohet ndonjë qeveri që mbijeton kaosin e një Brexit pa marrëveshje, e lëre më të dobëtin sa zonja May. Deri më tani, vendimi për të lënë BE-në ka ngadalësuar Britaninë, në vend që ta shkelë atë. Megjithatë, duke lënë pa marrëveshje, mund të rezultojë në një aksident.

Ky artikull u shfaq në seksionin e botimit The Economist të shtypur nën titullin “E vërteta për asnjë marrëveshje”.


Etiketa:

Bëni një koment