Nëntë kompani do të konkurrojnë për të ndihmuar astronautët e NASA-s të kthehen në hënë


E premte, 30 Nëntor 2018

HOUSTON – NASA është gati të dërgojë astronautët përsëri në Hënë për herë të parë në më shumë se 40 vjet. Sidoqoftë, nuk do të bëhet vetëm. Agjencia po liston nëntë kompani, të mëdha dhe të vogla, për të konkurruar për një vlerë të kombinuar maksimale të kontratës prej 2.6 miliardë dollarë gjatë 10 viteve të ardhshme.

NASA publikoi listën e emrave sot, duke përfshirë të fuqishëm të hapësirës ajrore si Lockheed Martin, së bashku me Astrobotic Technology, Deep Space Systems, Draper, Firefly Aerospace, Texas Intuitive Machines, LLC, Masten Space Systems, Inc., Moon Express dhe Orbit Beyond – të gjitha kompani amerikane.

“Njoftimi i sotëm shënon progres të prekshëm në kthimin e Amerikës në sipërfaqen e Hënës për të qëndruar”, tha administratori i NASA-s Jim Bridenstine në një njoftim për shtyp. “Risi e kompanive të hapësirës ajrore të Amerikës, të lidhur me qëllimet tona të mëdha në fushën e shkencës dhe eksplorimit njerëzor, do të na ndihmojnë të arrijmë gjëra të mrekullueshme në Hënë dhe të ushqehemi përpara në Mars”.

Hapat e bebes. Ekipet do të fillojnë me misionet e ngarkesave të hënës, të cilat mund të fillojnë sa më shpejt, që vitin e ardhshëm. Mësimet nga ajo kulturë e parë do të përdoren për të informuar misionet e ardhshme në Hënë dhe, përfundimisht ndoshta në Mars.

Etiketa: ,

Leave a Reply