Vizat mund të hiqen, por edhe të kthehen shpejt


E shtunë, 21 Maj 2016

Ministrat e Bashkimit Europian mbështetën të premten planet për të lehtësuar dhe përshpejtuar pezullimin e liberalizimit të vizave për vende të treta.

Njëherit theksuan se heqja e kufizimeve për vendet e tjera nuk ishte një mundësi e afërt, mes shqetësimeve në rritje për emigracionin në bllok.

BE po zhvillon bisedime të ndjeshme me Ankaranë për liberalizimin e vizave për Turqit. Ky lëshim është planfikuar si pjesë e marrëveshjes me Turqinë në këmbim të ndihmës së saj për të frenuar fluksin e emigrantëve dhe refugjatëve në Europë. Por, disa shtete të BE e shohin me ankth mundësinë e hapjes së kufijve ndaj vendit mysliman me rreth 79 milionë banorë.

Pikërisht për të qetësuar vendet anëtare, Brukseli po përgatit një mekanizëm që do të lejonte pezullimin e vizave me ndonjë prej 60 vendeve që kanë marrëveshje të tilla, mes të cilave edhe Shqipëria. Plani i miratuar nga 28 ministrat e Brendshëm të BE, gëzon edhe mbështetjen e Parlamentit Europian, i cili gjithashtu duhet të thotë fjalën e tij lidhur me çështjen. E megjithatë, ministri i Emigracionit të Holandës, Klaas Dijkhoff, vend i cili mban presidencën e radhës së bllokut, ndërsa përmendi avantazhet nga liberalizimi i vizave theksoi se nuk mund të abuzohet me këtë të drejtë.

“Liberalizimi i vizave ka avantazhe të mëdha për BE-në dhe vendet e treta. Ne duhet te sigurohemi që mos të abuzohet me liberalizimin. Jam shumë i kënaqur që ramë dakord mbi një mekanizëm që do të na e bënte më të lehtë të vepronim në rast shkeljesh”, u shpreh Dijkhoff.
Përveç Turqisë, BE po konsideron heqjen e vizave edhe për qytetarët e Kosovës, Ukrainës, e Gjeorgjisë. Por, ministri i Brendshëm gjerman, Thomas de Maiziere theksoi se BE-ja nuk duhet të garantojë liberalizmin për vende të tjera deri sa mekanizmi për pezullimin e kësaj të drejte të hyjë në fuqi.

Kolegu i tij francez, Bernard Cazeneuve, pohoi se heqja e kufizimeve të udhëtimit për 4 vendet nuk ishte çështje javësh e as muajsh. /TCH/

Etiketa: ,