A do të funksionojnë vaksinat aktuale kundër variantit të ri të coronavirusit?


E hënë, 21 Dhjetor 2020

Viruset pësojnë mutacion gjatë gjithë kohës. Mirëpo, shumica e varianteve të reja ‘shuhen’. Ndonjëherë ato përhapen pa ndryshuar ‘sjelljen’ e virusit. Shpesh, herë pas here, ato shkaktojnë ndryshime dramatike.

Dhe tani pyetja që po përballen shkencëtarët është e drejtpërdrejtë: A bie varianti VUI-202012/01 në këtë kategori të fundit? A paraqet një rrezik të shtuar shëndetësor? A ka ndodhur përhapja e tij e shpejt nëpër Anglinë e jugut pasi ka lindur tek njerëzit që po infektojnë shumë njerëz të tjerë, ndoshta sepse ata janë duke injoruar kufizimet e COVID-19?

Këto pyetje kryesore që u debatuan javën e kaluar, kur sekretari i shëndetësisë, Matt Hancock zbuloi ekzistencën e variantit të ri, u sqaruan nga përgjigjet e zyrtarit kryesor mjekësor të qeverisë, Chris Whitty.

“… Grupi Këshillues i Rreziqeve të Virusit të Ri në Zhvillim (Nervtag) tani konsideron se lloji i ri mund të përhapet më shpejt. Ne kemi alarmuar Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe po vazhdojmë të analizojmë të dhënat në dispozicion për të përmirësuar vlerësimin tonë”, u shpreh Whitty.

Sipas The Guardian, përcjell Telegrafi, këto analiza do të shtyjnë shkencëtarët të prodhojnë llojin e ri në laboratorë, duke studiuar përgjigjet e antitrupave të variantit dhe të testojnë reagimet e ‘kryqëzuara’ me vaksinat COVID-19.

Për më tepër, zyrtarët shëndetësorë tani po kryejnë renditjen e rastësishme të mostrave nga rastet pozitive në të gjithë vendin në mënyrë që të vëzhgojnë përhapjen e llojit në të gjithë vendin, si dhe për të ndërtuar harta rajonale të përhapjes. Kjo do të zgjasë të paktën dy javë.

Shfaqja e variantit të ri është alarmante – megjithëse duhet të theksohet se ka pasur disa mutacione të mëparshme të COVID-19.

Muajin e kaluar, qeveria daneze theri miliona vizonë pasi doli që qindra raste me COVID-19 ishin të shoqëruara me variante Sars-CoV-2 të bartura nga vizonët e fermave.

Dhe në muajin tetor, analizat sugjeruan një variant të coronavirusit që filloi nga punëtorët spanjollë të fermave të përhapur me shpejtësi nëpër Evropë dhe përbënte shumicën e rasteve në Mbretërinë e Bashkuar.

Bazuar në atë që shkruan The Guardian, përcjell Telegrafi, në asnjë rast nuk u gjet që këto variante rritën transmetimin e sëmundjes. Sidoqoftë, tani është e qartë se kjo nuk vlen për variantin VUI-202012/01.

Ato që shkencëtarët tani duhet të trajtojnë janë shqetësimet në lidhje me ndikimin e variantit të ri – në veçanti nëse kjo do të çojë në një rritje të rasteve të sëmundjes së rëndë me COVID-19 ose në të vërtet rezulton në më pak raste.

Çështja tjetër e madhe është nëse varianti i ri do të jetë në gjendje të anashkalojë mbrojtjen e ofruar nga vaksinat kundër COVID-19 që tani po aplikohen në të gjithë Britaninë.

“Nëse varianti i ri do të kishte një ndikim të madh në ashpërsinë e sëmundjes, ne do ta kishim parë atë deri tani”, tha Ewan Birney, zëvendës drejtor i përgjithshëm i Laboratorit Evropian të Biologjisë Molekulare dhe drejtor i përbashkët i Institutit të saj Evropian të Bioinformatikës në Kembrixh.

“Rastet spitalore si një përqindje e numrit të infeksioneve do të ishin rritur ose do të binin në mënyrë dramatike. Asnjëra nuk ka ndodhur, kështu që mund të konkludojmë se ndikimi në numrin e rasteve të rënda ka të ngjarë të jetë modest; pak më shumë ose pak më pak”, u shpreh ai.

Përveç kësaj, Birney tha se vaksinat janë testuar me shumë variante të virusit që qarkullon, transmeton Telegrafi.

“Pra, ka të gjitha arsyet për të menduar se vaksinat do të funksionojnë ende kundër këtij lloji të ri, megjithëse padyshim që duhet të testohet plotësisht”, theksoi eksperti.

Ende nuk dihet saktësisht se ku u shfaq për herë të parë varianti. Mund të jetë thjesht që sistemi jashtëzakonisht i fuqishëm i mbikëqyrjes së virusit të Britanisë që e zbuloi ata para se ta zbulonin vendet e tjera, raporton The Guardian.

“Megjithatë, është po aq e mundshme që mutacionet që krijuan këtë variant kanë ndodhur në Mbretërinë e Bashkuar dhe kjo është arsyeja pse ne e kemi parë atë së pari”, tha mes tjerash Birney.

Së fundmi sipas medieve të huaja, ekspertët e Bashkimit Evropian kanë arritur në përfundimin se vaksinat aktuale antiCOVID-19 janë efektive kundër llojit të ri të coronavirusit.

“Sipas gjithçka që ne aktualisht dimë dhe sipas diskutimeve të ekspertëve evropianë, lloji i ri nuk ndikon në vaksinat dhe ato mbeten efektive”, tha ministri gjerman i Shëndetësisë, Jens Spahn.

Ai foli në veçanti për efektin e vaksinës Pfizer/BioNTech, e cila tashmë po përdoret në disa vende të botës dhe së shpejti do të merr aprovimin nga Agjencia Evropiane e Barnave. /Telegrafi/

Etiketa: