Bošnjaci ukidaju dodatke `vić` i `ić` iz prezimena

maticna-knjiga

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će pripadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena “odstraniti” nametnute im dodatke “vić” i “ić”.

Džudžević je rekao da su bošnjačkim prezimenima nasilno prirodavani ti dodaci u posljednjih stotinu godina, od 1912, od kada je, kako je rekao, Sandžak u sastavu Srbjie i Crne Gore.
On je napomenuo da je riječ o dugoročnom nacionalom projektu od izuzetnog značaja.
Džudžević je to izjavio povodom obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, u obraćanju po završetku javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”.
On je tom prilikom, kako se navodi, sumirao sve događaje kojim je obilježen ovaj praznik, rekavši i da je u završnoj fazi izrada sveobuhvatnog programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća 2014-2020.
Džudžević je naglasio da je 2014. godina izborna godina u kojoj će biti održani izbori za 4. saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i da će bez obzira ko će voditi ubuduće Vijeće, imati kompletan studiozno urađen program, čime će biti olakšana realizacija osnovnog plemenitog cilja da Bošnjaci 2018. ravnopravno i zajedno sa drugima u ovoj zemlji uđu u Evropsku uniju kao stari evropski narod.
Inače, Bošnjaci u Srbiji imaju dva Nacioalna vijeća – jedno kojim je predsjedavao Džudžević, koje je jednopartijsko i postoji gotovo dvije decenije i drugo, blisko sandžačkom muftiji Muameru Zukorliću, kojim rukovodi Sami Tandir.
depo.ba

Etiketa: