Bota sot: Specijalni sud istražuje i politička ubistva

bota1

Priština – Dnevnik “Bota sot” na naslovnoj strani objavljuje danas fotografije 20 ubijenih funkcionera Demokratskog saveza Kosova (LDK), stranke čiji je osnivač Ibrahim Rugova, poslije ratnih zbivanja na Kosovu.

Pod naslovom “Specijalni sud strogo čuvana tajna – imena optuženih mogu izazvati nemire”, list precizra da su UNMIK i EULEX pripremili sve dosijee i da Specijalni sud počinje istragu.

Nastojanja Ymera Ymerija da pronadje ubice svog brata aktiviste LDK, ali i ostalih političkih ubistva nisu nikada prekidana.

On kaže da su porodice ubijenih dobili obećanja da će ubistva njihovih članova istražiti Specijalni suda, prenosi “Bota sot”.

Mnoge porodice se nadaju da će pred licem pravde biti privredene ubice njihovih članova. Njima je prilikopm svake predizborne kampanje isto obećavano, ali ni jedno više od 60 ubistava novinara, intelektualaca i aktivista LDK nije riješeno.

Ukoliko Specijalni sud bude istraživao i ostale zločine, pored onih koji su navedeni u Dicka Martyja, onda se veoma brzo mogu istražiti i otkriti počinioci ubistva i bivšeg ministra odbrane vlade kosovske vlade u egzilu Ahmeta Krasniqija, istaknutih aktivista LDK Xhemajilja Mustafe, Shabana Manaja, Hakije Ymerija, Envera Malokua, navodi list u juče započetoj seriji tekstova o političkim ubistvima i istrgama koje će, kako se očekuje, voditi Specijalni sud.

Takođe i atentat na istaknutim aktivistom LDK Fetahom Rudijem koji je nepokretan i u invalidskim koliciima, kao i mnoga druga prije i poslije rata ubistva ljudi za koje se ne zna počinilac.

Rudi doživotni invalid, poslije atentata 2000 godine, rekao je da se nada će se Specijalni sud baviti i slučajevima političkih ubistva.

Publicista Skender Zogaj za dnevnik “Bota sot” kaže da je rekao “spisak sa imenima potencijalno optuženih, koji se pojavio i koji treba da odgovaraju pred Specijalnim sudom ukoliko je to tačno, onda je neminovno da ćemo imati velike promjene na političkoj sceni na Kosovu, jer će sa političke scene otići veoma ‘jaki’ političari”.

Bivsi zamjenik premijera kosovske vlade i poslanik Adem Salihaj, koji je bio meta atentata poslije rata, rekao je da ima informacije da će spisak optuženih biti proširen i na one koji su poslije 2000 godine ubijali ljude i dodao da se zbog toga može desiti da se na Kosovu izazovu nemiri.