Dvosedmična budžetska kriza Amerikance koštala 24 milijardi dolara


Petak, 18 Oktobra 2013

image

Više od milion uposlenika američke administracije koji nisu radili tokom budžetske krize danas bi trebalo da se vrate na posao.

Američka ekonomija pretrpjela je ozbiljnu materijalnu štetu zbog dvosedmične budžetske krize i blokade američke vlade, javlja Anadolu Agency (AA).
Ekonomski stručnjaci tvrde da postoje jasni dokazi financijske štete upozoravajući da bi nastavak političke krize u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru mogao izazvati nove probleme.
Kreditna agencija Moody's navela je kako bi djelimična obustava rada američke vlade, koja je nastupila 1. oktobra ove godine, mogla umanjiti godišnji privredni rast SAD-a za oko 0,5 posto u četvrtom kvartalu 2013. godine.
Prema navodima agencije “Standard and Poor's”, budžetska blokada američke vlade koštala je ekonomiju te zemlje 24 milijarde dolara, jer je više hiljada državnih službenika bilo primorano da ode na neplaćeni prinudni odmor.
U tom periodu američke vlasti su otkazale mnoge ugovore, a nacionalni parkovi koji su od ključnog značaja za turizam SAD-a, bili su zatvoreni za posjetioce.
Pojedini analitičari već su smanjili prognoze privrednog rasta SAD-a za četvrti kvartal na oko dva posto, što je nedovoljno za stvaranje novih radnih mjesta neophodnih za obaranje stope nezaposlenosti.
Američki mediji već pišu kako bi Američka centralna banka mogla zadržati podsticajne mjere do kraja ove godine kako bi umanjila negativne posljedice krize u SAD-u.
Inače, američki predsjednik Barack Obama potpisao je jutros zakon kojim je okončana budžetska kriza i podigao nivo zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država. Čelnici republikanaca i demokrata u američkom Senatu postigli su prethodno dogovor o okončanju prestanka rada pojedinih državnih ustanova, te o podizanju nivoa zaduživanja, i to samo nekoliko sati prije isteka roka.
Prema navodima američkih vlasti, više od milion uposlenika američke administracije, koji nisu radili tokom budžetske krize, danas bi trebalo da se vrate na posao.
Nacrtom zakona produžava se nivo zaduživanja do 7. februara 2014. i osigurava se finansiranje američke vlade do 15. januara naredne godine.
Američka javnost smatra da će dogovor ipak američkoj ekonomiji obezbijediti “stabilnost koja joj je očajnički potrebna”.
Inače, SAD su morale do danas podignuti granicu zaduživanja od 16,7 triliona dolara ili bi bankrotirale, jer ne bi bile u mogućnosti da plaćaju svoje dugove.
Američka vlada od 1. oktobra ove godine u djelomičnoj je blokadi, pošto u Kongresu nije bilo dogovora republikanaca i demokrata o budžetu za narednu fiskalnu godinu.